Trods jobgaranti: Unge overser uddannelse

Erhvervslivet efterlyser struktører, men hverken de unge eller deres forældre kender uddannelsen, som ellers giver nærmest garanti for job

Rasmus Andersen er i fuld gang med at bygge en trappe. Her på AMU Vest i Esbjerg. Om halvandet år er han færdig som bygningsstruktør men allerede afsat til arbejdsmarkedet.

- Det er da bare dejligt, så behøver jeg jo ikke spekulere på det, siger Rasmus Andersen fra Billund.  

Erhvervslivets efterspørgsel på struktører er tydelig at mærke her.

- De bliver revet væk. Tit har vi arbejdsgivere, der ringer for at høre om de allerede inden eleven er færdiguddannet kan få kontakt med ham, siger uddannelseskonsulent på AMU Vest, Susanne Justesen, til TV SYD.

Byggeriets Uddannelser har for TV SYD foretaget en rundspørge på de 11 AMU-skoler, der tilbyder struktøruddannelsen. Her er tilbagemeldingen, at der er mindst 60 ledige pladser til bygningsstruktører. 80 til anlægsstruktører. Altså nærmest noget man kan kalde job-garanti.

Ifølge Susanne Justesen er forklaringen på, at de unge ikke søger ind på uddannelsen den, at de simpelthen ikke kender uddannelsen. Eller jobbetegnelsen.

- Hvis vi spørger de unge, om de ikke kunne tænke sig at blive struktør, så er de et stort spørgsmålstegn. Men det gælder også forældrene og de er vigtige, for det er ofte dem, der viser vejen til de unges uddannelse, siger hun.

I entreprenørfirmaet Stürup-Arkil har man iværksat sin egen kampagne. I et forsøg på at få flere til at søge ind på uddannelsen.

- Vi bliver nødt til at gøre noget, for ellers står vi i en situation, hvor vi bliver nødt til at bruge arbejdskraft fra andre lande, siger entrepriseleder Carsten Grumsen til TV SYD.

Til næste år indleder AMU Vest en kampagne også for at lede de unge ind på struktør-uddannelsen. Det er en 3 1/2 år uddannelse, som er en blanding af murer- og tømreruddannelsen.