Tusinder af ulovlige våben indleveret - men nu er det slut

Det er ikke længere muligt at aflevere ulovlige våben anonymt og straffrit. Politiets frit lejde-aktion sluttede lørdag, og flere tusinde våben er blevet indleveret.

Flere tusinde skydevåben, blankvåben og eksplosiver er i de seneste uger blevet indleveret til politiet i anledning af deres frit lejde-aktion i hele juni. Her har man anonymt og straffrit kunnet indlevere alle typer af våben – indtil klokken 23.59 lørdag aften - og det har mange benyttet sig af.

Den seneste opgørelse fra Rigspolitiet (1. juni til 23. juni) over de indleverede ulovlige våben viser, at der på landsplan er blevet afleveret mere end 4000 skydevåben, 3000 blankvåben (knive eksempelvis), 1000 eksplosiver og mere end 1000 genstande i gruppen ”andet”, der blandt andet tæller tåregas og slagvåben.

Her i det syd- og sønderjyske har politiet også haft travlt med at registrere våben. I Syd- og Sønderjyllands Politikreds og Sydøstjyllands Politikreds har hver politikreds modtaget mere end 400 skydevåben, 200 blankvåben, henholdsvis 84 og 66 eksplosivstoffer og 83 og 43 i kategorien "andet".

I de lokale politikredse har politiet godt kunnet mærke, at frit lejde-perioden sluttede lørdag.

- I forgårs var det helt vildt. Der blev indleveret så mange våben, at vores personale var nødt til at arbejde over for at få registreret våbnene. Der er kommet rigtig mange våben ind, siger vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi, Søren Strægaard, til TV SYD.

Rigspolitiet oplyser til TV SYD, at de forventer at have den samlede opgørelse over antallet af ulovlige våben i slutningen af næste uge.

Årsagen til politiets frit lejde-aktion er, at våbenloven er blevet strammet. Straffen for at besidde skydevåben blev øget i maj. Bliver man pågrebet med et skydevåben på gaden i dag, koster det mindst to år i fængsel, oplyser Rigspolitiet. 

Så mange våben er der blevet indleveret i de to lokale politikredse og på landsplan.
Så mange våben er der blevet indleveret i de to lokale politikredse og på landsplan.
Foto: Rigspolitiet