TV SYD tæller ned: For 100 år siden sluttede Første Verdenskrig

På søndag den 11/11 kl. 11 sluttede Første Verdenskrig - en krig, der forandrede verden. I denne uge tæller TV SYD ned til dagen.

Første Verdenskrig blev med god grund kaldt Den Store Krig. Krigen kom til at koste omkring 10 millioner soldater livet og omkring det samme antal civile.

TV SYD sætter i denne uge fokus på Første Verdenskrig, da den havde stor betydning for Sønderjylland. Landsdelen var med i krigen, da den var tysk under Første Verdenskrig fra 1914-18. Resten af Danmark var derimod neutralt.

Sønderjylland i krig
Krigen kostede omkring 6.000 sønderjyske soldater livet. De fleste af dem var dansksindede og døde dermed i kamp for et land, de ikke følte sig hjemme i.

TV SYD tegner portrætter af flere af de dansksindede soldater og deres skæbner, deres efterkommere og fortæller om den krig, der skulle vise sig at forandre verden. På TV SYD+ er der onsdag, fredag og søndag særprogrammer om krigen klokken 19.55.

Vi er også med, når prins Joachim og prinsesse Marie besøger den sønderjyske kirkegård i Braine i Frankrig søndag d. 11. november.

Så følg med på både tv og web hele ugen og på mandag den 12. november, hvor det hele kulminerer i vores nyhedsudsendelse kl. 19.30. 

Kort om Første Verdenskrig:

Krigen blev skudt i gang den 28. juni 1914, hvor en serbisk nationalist skød Østrig-Ungarns ærkehertug Franz Ferdinand og hans kone i Sarajevo, da Østrig-Ungarn seks år tidligere havde annekteret kongeriget Bosnien.

 

Mordet udløste en krigserklæring fra Østrig-Ungarn til Serbien, og det spredte sig som ringe i vandet. En kædereaktion af krigserklæringer mellem de europæiske lande var en realitet.

 

På den ene side stod Det Russiske Kejserrige, Frankrig, Det Britiske Imperium, Italien og USA. På den anden side Østrig-Ungarn, Det Tyske Kejserrige, Bulgarien og Det Osmanniske Rige.

I Første Verdenskrig blev der brugt nye våben, som stadig bliver benyttet i krige i dag. Giftgas, kampvogne, krigsfly, flammekastere og ikke mindst maskingeværet fik sit gennembrud i krigen.

 

Krigen sluttede fire år senere den 11. november 1918.

Kilde: Historienet.dk