Tvangsauktioner rammer børn

Antallet af enfamilieshuse, der kom på tvangsauktion i juni måned, steg med 70 procent sammenlignet med sidste år. Det har sociale konsekvenser for børnene.

Det er hårdt for far og mor, når huset kommer på tvangsauktion og sælges til spotpris. Men det går også hårdt ud over børnene, der får det sværere blandt vennerne og i skolen.

Derfor bekymrer det Børnerådet, når nye tal viser, at 224 måtte gå på tvangsauktion med deres enfamilieshuse i juni. En stigning på 72 procent sammenlignet med sidste år.

- Det tyder på, at når økonomien ikke er så god i familierne, så er det faktisk noget, som gør børnene kede af det og bekymrer dem, siger Trine Krab Nyby, der er konsulent i Børnerådet.

Børnerådet er netop ved at afslutte en undersøgelse om økonomi og forbrug i familierne, der viser, at en god økonomi har indflydelse på børns trivsel.

- Men vores seneste undersøgelse viste også, at det er enorm afgørende for børns popularitet, om de har det rigtige tøj og de rigtige ting. Det har altså betydning for adgangen til fællesskaberne, at familien har en fin økonomi, siger Trine Krab Nyby.

Ingen på gaden

Region Sjælland og Region Hovedstaden er med henholdsvis 124 og 84 tvangsauktioner i juni de steder i landet, hvor klart flest familier går fra hus og hjem. Det bekymrer Socialforvaltningen i København, at tallet er så højt, men pressechef Ulrik Aarhus garanterer, at ingen københavnske familier ender på gaden.

- Vi har nogle boliger, hvor familierne kan bo. Og hvis de er fyldt op, så har vi hoteller til rådighed. Desuden er der mange, der bruger sit netværk i form af familie og venner i sådan en situation, siger Ulrik Aarhus.

Selvom det ikke er muligt at finde en løsning på de økonomiske problemer, vil ingen danske børnefamilier ende på gaden, understreger Ulrik Aarhus.

- Vi har ingen danskere, som lever med børn på gaden. Kommunerne skal nok sørge for at holde hånden over familierne. Men det store arbejde burde være før en udsættelse, så familierne slet ikke kommer til at stå i sådan en ulykkelig situation, siger Ulrik Aarhus.

Hvis man kigger ud i fremtiden, ser det heller ikke lyst ud for boligejerne. Nordea forventer nemlig ikke, at færre familier vil gå fra hus og hjem i løbet af de næste par måneder.

  • I hovedstadsområdet steget antallet af tvangsauktioner i juni i år i forhold til juni sidste år fra 69 tilm 84.
  • På det øvrige Sjælland fra 66 til til 124.
  • I Syddanmark fra 44 til 72.
  • Midtjylland 41 til 63.
  • Nordjylland faldt antallet af tvangsauktioner fra 31 til 25.