Tysk landbrugsminister frygter flere besætninger rammes af fugleinfluenza

Slesvig-Holstens landbrugsminister, Dr. Robert Habeck, frygter, at flere fjerkræbesætninger bliver inficeret med fugleinfluenza.

Dr. Robert Habeck var søndag forbi den tyske landsby Grumby, hvor en fjerkræbesætning med 36.000 høns er ved at blive slagtet, efter de tyske myndigheder lørdag kunne konstatere, besætningen er ramt af fugleinfluenza af typen H5N8. Her gjorde Slesvigs-Holstens landbrugsminister status på udbruddet, som han ikke mener alene får nogen markant betydning for fjerkræindustrien i den tyske delstat, der grænser op til Danmark.

- Hvis det kun er det her sted, så tror jeg ikke, det får nogen betydning for industrien. For landmanden er det selvfølgelig skidt, men han får dækket tabet. Hvis hele industrien bliver ramt, så vil alt blive sat i stå. Det er det, vi håber at undgå, fortalte han et godt stykke væk fra den gård, hvor fugleinfluenzaen blev konstateret.

quote

 Jeg frygter, at det hverken er enden eller toppen, men at det fortsætter.

Slesvig-Holstens landbrugsminister, Dr. Robert Habeck.

De første døde høns i besætningen blev fundet onsdag, hvor 10-20 døde høns blev fundet. Lørdag var 3000 høns døde, og som TV SYD kunne fortælle tidligere søndag, så producerer gården æg, der bliver sendt til Danmark. Derfor er Fødevarestyrelsen ved at destruere hundredetusindvis af æg på Aviagen i Bække ved Vejen.

De 36.000 høns i Grumby bliver nu dræbt ved elektrochok. Dr. Robert Habeck frygter dog, at det ikke er det sidste, de har set til fugleinfluenza.

- Vi overvåger de vilde fugle, og vi finder mange vilde fugle, der er inficerede med influenza. Så jeg frygter, at det hverken er enden eller toppen, men at det fortsætter, siger han til TV SYD.

- Vi håber på det bedste, og at det her er den eneste besætning i landbrugsindustrien, der er inficeret. Men det kan vi ikke være sikre på.  

Fugleinfluenzaen af type H5N8 er fundet i vilde ændre og svaner flere steder i Danmark. Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den er stærkt smitsom mellem fugle, og den farlige influenzavirus medfører, at selv raske dyr dør inden for 48 timer efter, de er blevet smittet.

Sådan så det ud i Grumby tidligere på dagen, hvor der var heftig aktivitet ved gården.