Tysk minister: Ingen fare ved atomaffald

Der er ingen fare ved at deponere byggemateriale fra et atomkraftværk tæt på den danske grænsen, siger tyskerne. Aabenraa fastholder kritik.

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andreasen, Venstre, kritiserer myndighederne i Slesvig-Holsten, fordi de ikke har orienteret Aabenraa Kommune om deres planer for at deponere byggemateriale fra skrottede atomkraftværker på en deponiplads tæt på den danske grænse.

Men en talskvinde for den slesvig-holstenske miljøminister, Robert Habeck, afviser, at der er nogen fare overhovedet ved at deponere byggeaffald fra tidligere atomkraftværker ved Harreslee umiddelbart syd for den danske grænse.

Talskvinden, Nicola Kabel, siger mandag til TV SYD, at materialerne ikke engang når op på grænseværdien for den naturlige bagrundsstråling, som findes overalt.

I Tyskland er grænseværdien for hvad et menneske må udsættes for af naturlig baggrundsstråling på 10 millisievert pr. år (mSv/år), og vi er under her, siger Nicola Kabel.

- Vi taler altså ikke om radioaktivt affald, heller ikke om let bestrålet affald. Der er ingen fare ved det byggemateriale, siger Nicola Kabel. (- Es handelt sich explizit nicht um radioaktive Abfälle, auch nicht um schwachradioaktive. Von den Materialien, die beim Rückbau eines Kernkraftwerks anfallen und die recycelt oder deponiert werden, geht keine Gefahr aus).

Det drejer sig om sidebygninger og p-plads-materiale fra to af Slesvig-Holstens atomkraftværker, Krümmel og Brunsbüttel, som skal rives ned. I alt skal der deponeres 35.000 ton i løbet af de kommende tyve år.

 - Vi anser reaktionerne som følelsesmæssige frem for faktuelle, siger talskvinde Nicola Kabel til TV SYD.

- Og vi var faktisk i færd med at udarbejde en skriftlig redegørelse om deponeringen til Aabenraa Kommune, siger hun.

I Aabenraa Kommune  siger borgmester Thomas Andreasen til TV SYD, at han synes, tyskerne skal placere affaldet et andet sted end tæt op ad den danske grænse.

- Hvis det er så ufarligt, kan de vel finde en anden losseplads, siger borgmesteren.   

Den modtagne effektive strålingsdosis til den danske befolkning fra baggrundsstrålingen varierer mellem 2 og 20 millisievert pr. år (mSv/år), afhængig af bopælen.