Tyskerne holder tyvene i skak

Tysk politi holder tyveknægtene i skak. POlitiet syd for grænsen opklarer tre gange så mange indbrud som deres danske kolleger. Resultatet er, at der bliver begået seks gange så mange indbrud i Danmark som lige syd for grænsen.

TV SYD og TV2 sætter i denne uge fokus på indbrud i private hjem. De nyeste tal fra Eurostat, som er Europakommissionens statistikbank viser, at der i Danmark bliver begået 879 indbrud per 100.000 indbyggere. I Sverige - som vi ofte sammenligner os med - er der kun tale om 219. Og i Tyskland er tallet kun 139 indbrud på 100.000 indbyggere. Altså kun en sjettedel af, hvad der bliver begået i Danmark.

Massivt fokus

Måske er det tyskernes massive fokus på indbrud, der gør, at de også opklarer flere end dansk politi. De nyeste tal, der er fra 2011, viser at den gennemsnitlige sigtelsesprocent i kommunerne i de to politikredse i det Syd- og Sønderjyske er 8,6, mens der i Slesvig-Holsten i samme år var tale om, at hele 24,4 procent af indbruddene blev opklaret.

Tysk politi kan altså prale af en opklaringsprocent, der er næsten tre gange så stor som det danske.

Stor motivation

En af de mulige forklaringer på forskellen kan måske være den måde politiet går til opgaven.

Hos Landespolizeiamt i Kiel - kun cirka 100 kilometer syd for grænsen - bliver indbrud i de tyske hjem i Slesvig- Holsten efterforsket. En opgave politiet lægger mange ressourcer i:

- Vi arbejder alle sammen med stor anstrengelse og stor motivation. Alle ansatte i politiet kender til det her arbejdsområde, og går til opgaven så godt, som han overhovedet kan indenfor sit felt, forklarer politiinspektør Carsten Raab fra Kiel.

Arbejder sammen

Politiet i Slesvig-Holsten har udarbejdet et koncept, hvor alle enheder arbejder sammen både lokalt og på regionalt plan. Målet er massivt at forbedre sikringen af spor på gerningssteder og intensivere jagten på de gerningsmænd, der begår indbruddene:

- En gerningsmand efterlader sig altid spor på et gerningssted, og de spor sørger vi for at indsamle. Vi er også opmærksomme på anmeldelser om mistænkelige personer eller meldinger om mistænkelige køretøjer i forbindelse med en forbrydelse. Alle de anmeldelser og oplysninger samler vi og vurderer for at klarlægge strukturen bag forbrydelsen, så vi kan sætte oplysningerne i sammenhæng med mulige gerningsmænd og bringe dem for retten.