TV der bevæger dig

Udflagning lukker byens sidste produktionsvirksomhed

00:39

49 slagteriarbejdere mister deres arbejde, når Tican lukker til nytår. Nu kæmper tillidsmand Otto Uhd og de andre for at bevare optimismen. Video: Thomas Larsen-Bjerre, TV SYD

Pølserne skal fremover produceres i udlandet, oplyser Tican. Foto: Ole Møller, TV SYD

1 af 2

49 slagteriarbejdere mister deres arbejde, og Ansager må sige farvel til en del af byens DNA, når Tican lukker til nytår. Nu kæmper de for at bevare optimismen.

Det er en arbejdsplads, som alle i Ansager har et forhold til, der lukker ved årets udgang. Tican har besluttet, at pølseproduktionen skal flyttes til udlandet, og alle medarbejdere mister deres arbejde.

For mestersvend Allan Vedstesen er det nogle svære dage. Selvom beslutningen har været kendt i godt en uge,  sidder det i baghovedet og påvirker hverdagen.

Allan Vedstesen er den medarbejder, der har været længst i produktionen. Foto: Thomas Larsen-Bjerre, TV SYD

- Vi tænker jo alle på fremtiden, om vi får fjernet vores økonomiske fundament, siger Allan Vedstesen til TV SYD.

Tillidsmand Otto Uhd bruger lige nu det miste af sin tid på at tale med kollegaerne. Mange spørger, om der er en chance for, at en ny ejer vil fortsætte med at producere i bygningerne.

Vi tænker jo alle på fremtiden, om vi får fjernet vores økonomiske fundament.

Allan Vedstesen, mestersvend, Tican, Ansager

- Stemningen er ikke i top, der er mange spørgsmål. Men jeg håber, der dukker nogen op, der vil overtage de her dygtige medarbejdere, siger han til TV SYD.

Slagteriet i Ansager har tidligere oplevet dårlige tider, og det har også tidligere været lukket i nogle år. Men medarbejderne oplever, at flere og flere arbejdsopgaver flyttes til udlandet, hvor lønningerne er lavere. Derfor er det svært at bevare optimismen.

I 1956 var det helt normalt, at flere fra samme familie arbejdede på slagteriet. Foto: Thomas Bjerre-Larsen, TV SYD

Siden 30'erne har der været et slagteri i byen, og selvom det ikke har så stor betydning som tidligere, er det en del af byens historie. Derfor bliver kræfterne nu mobiliseret i et forsøg på at bevare arbejdspladserne og undgå, at slagteriet bliver et tomt spøgelse.

- Jeg tror på, at vi kan lykkedes med at skabe nogle produktionsrammer i bygningerne, men det er for tidligt at sige, hvad der ender med, siger Per Thisted, formand for Ansager Byudvikling, til TV SYD.