Her har hver fjerde plejehjemsansatte endnu ikke sagt ja til coronavaccinen

Vaccinationerne er i fuld gang på plejehjem i Region Syddanmark. I Esbjerg har 25 procent af plejehjemspersonalet endnu ikke taget mod vaccinetilbuddet.

Vaccinationskedlerne kører på fuld tryk på plejehjem og ældrecentre i hele Region Syddanmark. Ifølge Danske Regioner kører vaccinationstoget så hurtigt, at man forventer at være i mål med at give vacciner til alle de plejehjemsbeboere og ansatte, der har takket ja, allerede på fredag.

Men det er dog ikke alle, der har endnu har besluttet at lægge arm til et vaccinationsprik. I Esbjerg Kommune er man også i gang med at vaccinere kommunens ældre borgere. Her har 92 procent af de ældre beboere på plejehjemmene sagt ja til at få vaccinen. I samme forbindelse har plejehjemspersonalet skulle tilkendegive, om det vil vaccineres også. Det tilbud har 75 procent af de ansatte sagt ja til - mens de resterende 25 procent endnu ikke har taget mod tilbuddet om en vaccine.

quote

Hvis man gør det til tvang, vil man se endnu mere skepsis.

Torben Klitmøller Hollman, sektorformand, FOA

Usikkerhed om bivirkninger

Ifølge Arne Nicolajsen, der er direktør for Sundhed og Omsorg i Esbjerg Kommune, er der flere forklaringer på, at ikke alle medarbejdere har sagt ja til vaccination i første omgang.

- Det er blandt andet usikkerheden om virkningen af vaccinen samt eventuelle bivirkninger, der gør, at dele af plejepersonalet ikke har takket ja i første omgang, siger han.

Arne Nicolajsen lægger vægt på, at det er et frit valg, om man vil have vaccinen, og at kommunen har accepteret dette. Kommunen opfordrer dog personalet til at blive vaccineret, og Arne Nicolajsen tror da også, at flere vil have vaccinen, når man når længere frem i processen.

- Det er bedst, så mange som muligt siger ja, så vi kan holde virussen ude, mener Arne Nicolajsen.

Tvang øger skepsis

Det store fagforbund Fag og Arbejde - også kendt som FOA - har mange medlemmer blandt personalet på landets plejehjem- og centre. Her er frivilligheden i forbindelse med det at få en vaccine også vigtig.

- Vi fastholder, at det skal være frivilligt. Hvis man gør det til tvang, vil man se endnu mere skepsis, pointerer formanden for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Klitmøller Hollmann. 

Han tror, at det er den særlige kultur blandt sundheds- og plejepersonalet, der gør, at ikke alle endnu har sagt ja til en vaccine.

-  Jeg tror, at en af grundene til, at ikke alle medarbejdere i Esbjerg har modtaget tilbuddet om en vaccine endnu er, at de er vant til at tænke på andre end sig selv først, mener Torben Klitmøller Hollmann.

Sektorformand hos FOA, Torben Klitmøller Hollmann, mener, at flere af hans medlemmer vil tage mod en vaccine, når først vaccinationsbussen holder ved arbejdspladsen.
Sektorformand hos FOA, Torben Klitmøller Hollmann, mener, at flere af hans medlemmer vil tage mod en vaccine, når først vaccinationsbussen holder ved arbejdspladsen.
Foto: FOA

FOA-sektorformanden peger også på, at andre grunde til et nej til en vaccine kan være arbejds- og psykisk pres samt ydmyghed. Han opfordrer dog alle til at få vaccinen. Erfaringen viser, at når først vaccinationsbussen er fremme ved arbejdspladsen, så er der flere, der vælger at få vaccinen, fortæller Torben Klitmøller Hollmann.

Nej-sigere skal testes oftere

Ifølge FOA bliver man ikke fritaget for at benytte værnemidler -  selv om man har fået en vaccine. De ansatte, der vælger at sige nej tak til at blive vaccineret, må finde sig i at skulle tage endnu flere quick-test. FOA-sektorformanden er dog stadig tryg ved, at plejehjemmene benytter ansatte, der har sagt nej til vaccinen.

- Personalet skal jo stadig bruge værnemidler. Og så er det altså stadig langt størstedelen af de ansatte, der siger ja til en vaccine, siger Torben Klitmøller Hollmann.

De medarbejdere, der i første omgang ikke får en vaccine på plejehjemmet, får senere et tilbud om en vaccine i et af landets vaccinationscentre. Lige som den øvrige del af befolkningen.