Udskældt grænsekontrol skal til afstemning

Udskældt grænseaftale havner nu i folketingssalen. Beslutningsforslag ventes fremsat i næste uge.   

I næste uge skal politikerne på Christiansborg formentlig i folketingssalen for at diskutere toldkontrol.

Oppositionen har nemlig sat en kæp i hjulet på regeringens forslag om flere toldere til permanent toldkontrol ved grænserne. Nu ventes et beslutningsforslag i stedet fremsat i folketingssalen i næste uge.

Regeringen havde ellers håbet, at få bevillingen igennem på et møde i Folketingets finansudvalg i dag.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) gør det dog klart, at regeringen vil kæmpe for at få aftalen hjem.

Claus Hjort Frederiksen er regeringens chefforhandler, og han føler sig overbevist om, at det vil lykkes at finde et flertal for aftalen.

Før mødet i finansudvalget fastslog Claus Hjort, at han "fører samtaler med folk", som han dog ikke vil sætte navn på.

I folketingssalen har V, K og DF kun 87 mandater og mangler således tre stemmer.

Claus Hjort Frederiksen kan dog formentlig regne med stemmerne fra løsgængeren Pia Christmas-Møller og færingen Edmund Joensen, der regnes med i den "blå blok".

Tidligere på dagen fastslog Pia Christmas-Møller i en sms til Ritzau, at hun står ved aftalen.
Dermed kan Claus Hjort Frederiksen mønstre 89 stemmer og mangler blot det 90. mandat.

Meget taler for, at det kan blive Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen, som fredag formiddag ikke afviste at stemme for regeringens aftale.

Også løsgængeren Christian H. Hansen fra partiet Fokus kunne være en mulighed, men han er ikke blevet kontaktet af regeringen.
- Vi er forhandlingsvillige, siger han.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at regeringen "lægger uhyre vægt på", at aftalen om øget toldkontrol kommer i hus, fordi den er en del af en række aftaler om blandt andet efterløn og folkepension, der skal sikre dansk økonomi i fremtiden.

EU og Tyskland har stærkt kritiseret de danske planer om mere grænsekontrol, fordi de finder dem i strid med EU's grundliggende princip om fri bevægelighed for varer og personer.