Uerstattelige lamper stjålet fra Harteværket

Harteværkets uerstattelige lamper, der har hængt på værket siden 1920, er blevet stjålet natten til torsdag.

Harteværket ved Kolding blev bygget tilbage i 1920, og ejes i dag af en fond, der skal bevare de historiske bygninger. Værket står stadig næsten som det gjorde i 1920, med originale turbiner og - indtil natten til torsdag - originale industrielle PH lamper, der har hængt på værket, siden det blev opført for knap 100 år siden.

- De kan ikke erstattes, fortæller næstformand i fonden Harteværket, Carl Poulsen torsdag til TV SYD. - Vi kan få nogle nye, men vi kan jo ikke erstatte de ældre ting. De er uerstattelige.

Tyven eller tyvene er kommet ind på værket ved at klatre op på et renoveringsstillads, der læner sig op af de snart 100 år gamle mure. Fra stilladset har tyven slået et vindue i stykker og er klatret ind blandt turbiner og højspændingsledninger. Med fare for sit eget liv, fortæller Carl Poulsen. - Lige ved siden af en af de lamper, der er stjålet, der løber højspændingsledninger. Hvis nu han havde vaklet på stigen og grebet ud efter noget at holde i, så havde vi fundet ud af, hvem det var, for så havde han ligget her endnu, siger Carl Poulsen.

Det var meningen, at lamperne skulle have været renoveret i forbindelse med den renovering, der foregår på værket i øjeblikket, men det bliver der ikke noget af nu. - Det er træls, at man ikke kan have sådan nogen ting som Harteværket i fred, siger Carl Poulsen. - Det er jo kulturarv som stammer tilbage fra værkets tilblivelse i 1920.

Carl Poulsen opfordrer TV SYDs seere til at holde øjne og øre åbne, og kontakte politiet, hvis bliver tilbydt at købe lamper, der minder om de uerstattelige lamper fra Harteværket.