Ugens sommerret: Jordbær og lakrids dessert

Lakrids går fantastisk til mange ting. Både søde, syrlige og stærke smage. Også i denne uges sommeropskrift: Jordbær Chiffon med lakrids mousse.

Det er restaurant Knapp ved Aabenraa, som har leveret denne uges opskrift. Køkkenchef Steen Handler fortæller, at desserten har været en succes i restauranten. 

- Jeg vil ikke sige, at lakrids er hypet. Men vi har jo fundet ud af, at lakrids-smagen går fint til næsten altid. Både det søde, det syrlige og stærke smage. Det giver lige det sidste pift til f.eks. noget med jordbær og rabarber. 

Velbekomme.

Jordbær og lakrids dessert

Lakrids mousse:
1 dl. past. æggeblomme
75 g. sukker
1 dl. lakrids sirup
4 blade udblødet husblas
2,5 dl piskefløde
Fremgangsmåde
Æggeblommer og sukker piskes til sukker til det er opløst og luftigt.
Lakrids sirupen koges og og køles let af.
Flødeskum piskes luftigt.
Den udblødte husblas smeltes i sirupen, og de luftige blommer vendes forsigtigt heri.
Flødeskum vendes forsigtigt heri. Hældes i en silikoneform og og sættes på køl til den er helt fast.
Jordbær chiffon:
200 g. jordær
50 g. sukker.
50 g. vand
10 g. maizena
150 g. past æggehvider
Fremgangsmåde:
Jordbær, sukker og vand koges op og blendes med en stavblender.
Maizena røres op med koldt vand og hæles i massen som koges op under omrøring til den er tykkere.
Køles af og blandes med æggehvider. Fyldes på en chiffon flaske med en gaspatron.
Lakrid kaviar:
1 dl. Lakrids sirup.
3 bl. Husblas.
½ iskold raps olie.
Fremgangsmåde:
Lakrids sirup koges op. Og det udblødte husblas smeltes heri.
Dyppes ned i iskold olie. Og sættes på køl. Sigtes og skylles.
Kakao Tuille. (kiks)
25 g. sukker.
10 g. hvedemel.
10 g. smør.
5 g. kakao pulver.
Fremgangsmåde.
Det hele røres sammen til en ens artet masse og smøres jævnt ud på bagepapir eller silikone måtte.
Bages med 170 grader i forvarmet ovn i 8-10 min, skøres ud i stænger lige når den kommer ud og køles af
Hvid chokolade creme.
55. hvid chokolade.
1 dl sødmælk.
1 dl piskefløde.
½ vaniljestang.
6 past. æggeblommer.
10 g . sukker
1 blad husblas.
Fremgangsmåde:
Kog mælk, fløde og vanilje op. Pisk sukker og æggeblomme. Hæld lidt af væsken op i æggene under omrøring. Hæld så æggemassen tilbage i gryden igen. Varmes stille og roligt op igen under omrøring til massen bliver tykkere. Omkring de 85 grader. Den udblødte husblas smeltes heri.  Hældes i en kold skål og køles af til den har sat sig. Fyldes på sprøjtepose.

Retten pyntes med jordbær og mynte. Kan evt. serveres med jordbær saft