TV der bevæger dig

Uhumske badeforhold giver ikke TB

02:43

De uhumske badeforhold betyder ikke smtte af tuberkulose, siger embedslæge.

1 af 2

Overlæge afviser, at uhygiejniske badeforhold kan give tuberkulose. Sygdommen rammer især grønlændere. 

Tuberkulose smitter ikke via ting, men hvis et menneske hoster på et andet menneske. Det siger overlæge ved Sydvestjysk Sygehus Anders Fjendbo efter flere udbrud af tuberkulose i boligblok på Gammel Vardevej i Esbjerg.

Pas på tæt kontakt

Et udbrud mange har sat i forbindelse med, at de fælles baderum i boligblokkene er beskidte og uhumske. Men de uhumske faciliteter er altså uden skyld i, at otte personer med tilknytning til boligerne er smittede med tuberkulose.
- For at blive smittet skal man være i tæt kontakt med en smittet, og selv da er der kun få, der faktisk udvikler selv sygdommen, siger Anders Fjendbo. 

21 i behandling

21 mennesker i Esbjerg er nu i forbyggende behandling, fordi de har haft kontakt til smittede personer, oplyser embedslægen.
En i bebyggelsen er død, men det er endnu ikke bekræftet, at dødsfaldet skyldes tuberkulose.
- For en såkaldt almindelig dansker er risikoen for at blive smittet - OG udvikle selve sygdommen - nærmest lig nul, siger overlægen. 

Rammer grønlændere

Mens folk i Europa og USA har udviklet en resistens overfor tuberkulose, har den i nyere tid ramt folk i Asien, Afrika og Grønland. Det er formentlig derfor 18 af de 21 smittede i Esbjerg netop er grønlændere.

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu