TV der bevæger dig

Underbetaling kan koste dyrt

Bygge- og anlægsvirksomheder advares mod billig arbejdskraft af deres organisation..

Organisationen Dansk Byggeri advarer mod vikarbureauet Baltic Workforce, der tilbyder arbejdskraft til 90 kroner i timen til håndværksmestre i Sydjylland, Østjylland og Nordjylland.

Baltic Workforce henter arbejdskraft i blandt andet Litauen, hvor firmaet har et kontor.

Det er ikke ulovligt at sælge arbejdskraft til en pris, der ligger 15 kroner under minimallønnen, men Dansk Byggeri fastslår, at det kan blive en dyr fornøjelse for de håndværksmestre, som hopper på tilbuddet.

Håndværksmestrene risikerer at få en kraftig efterbetaling. Det gælder forskellen op til overenskomstens minimumsbetalinger plus pension, feriepenge, søgnehelligdags-fridagsgodtgørelse med mere.

Faglig voldgift

En faglig voldgift har fastslået, at virksomheder, der beskæftiger underbetalte vikarer, kan gøres ansvarlige for underbetalingen.

- En timeprisen på 90 kroner risikere at blive både dyr og besværlig, og vi ser os nødsaget til at gøre de lokale arbejdsgivere opmærksom på den risiko, de løber for efterbetaling, hvis de benytter sig af sådanne tilbud, siger afdelingschef Thorsten Wilstrup, Dansk Byggeri.

Han henviser også til, at fagforeningerne vil blokere virksomheder, der underbetaler. Det gælder uanset om de har overenskomst.

Dansk Byggeri har erfaret, at tilbuddet fra Baltic Workforce er sendt til et stort antal byggefirmaer i Jylland.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden