TV der bevæger dig

Undersøger 212 bygninger i regionen

212 bygninger i region Syddanmark skal undersøges for PCB - bl.a. Sønderborg Sygehus.

Regionsrådet har sat to mio. kr. af til at undersøge 212 bygninger under Region Syddanmark for fenyler, som mistænkes for at være kræftfremkaldende.

PCB - polychlorerede biphenyler - var et meget anvendt materiale i byggere fra 1950 til 1976, hvor det blev forbudt.

Regionen har bygninger på mere end en halv million kvadratmeter fra den periode. Det handler både om sygehuse og social institutioner.

Gør mennesker syge

- Vores hovedopgave i Region Syddanmark er at hjælpe syge

mennesker, siger regionsrådsmedlem Willy Sahl (S). Og så hænger det jo slet ikke sammen, at vi yder den hjælp i bygninger, der rent faktisk kan gøre mennesker syge. Det kan vi ikke forsvare - hverken over for vores patienter eller vores medarbejdere. Derfor er det godt, at vi nu får kortlagt problemets omfang, så vi kan komme i gang med at gøre noget ved det.

De to millioner kroner skal i første omgang bruges til at kortlægge, om der er problemer - og hvor de findes. Men det er besluttet, at PCB'en skal fjernes - og det ventes at blive meget dyrere.

Fakta: PCB (polychlorerede biphenyler) er en gruppe svært nedbrydelige og sundhedsskadelige organiske forbindelser. Stofferne koncentreres igennem fødekæderne og akkumuleres i mennesker og miljø. PCB er blandt andet blevet brugt i byggeriet ? for eksempel i fugemasse og visse malingstyper. Al anvendes af PCB blev forbudt i 1976.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden