TV der bevæger dig

Unge arbejder under ulovlige forhold i sommerlandet

Jobpatruljen besøger Creperiet ved Henne Strand.

Jobpatruljen tager rundt i Syd- og Sønderjylland, for at tjekke unges arbejdsvilkår.

1 af 2

Skolerne holder ferie, og de unge tager fritidsjob. Men langt fra alle unge arbejder under ordentlige forhold.

Jobpatruljen er på færde i sommerlandet. Her besøger de alle typer af virksomheder og forretninger, for at tjekke, at unge under 18 år arbejder under ordentlige forhold.

Og det er det bestemt ikke alle, der gør.

- Det er pinligt og katastrofalt, at man ikke har mere styr på det, siger Rasmus Sørensen, der er frivillig i Jobpatruljen til TV SYD.

12 politianmeldelser

I løbet af de sidste seks dage har patruljen besøgt en lang række byer i Syd- og Sønderjylland, og det har ført til 12 politianmeldelser af arbejdsgivere. Jobpatruljen er ikke færdige med området endnu. De frivillige patruljemedlemmer fortsætter med at tjekke Syd- og Sønderjyske arbejdspladser i de næste seks dage også.

Men allerede nu, efter knap en uge, har de talt med 127 unge. Af dem arbejder 57 under så dårlige løn og arbejdstids-forhold, at patruljen har sendt sagerne videre til fagforeningerne, mens 12 unge arbejder under decideret ulovlige forhold. Disse sager er politianmeldt.

Her er der ofte tale om sager, hvor unge har arbejdet i lokaler, hvor der også bliver serveret alkohol. Det er nemlig ulovligt.

Svære regler

Og reglerne kan være svære at overholde for nogle arbejdsgivere, fortæller Maiken Lundtoft, der ejer Creperiet ved Henne Strand til TV SYD.

- Det er ganske ok, at de kommer og kontrollerer os, men nogle af de ting, de kontrollerer, der kan reglerne godt være meget firkantede, siger Maiken Lundtoft.

Hun fik en bøde sidste år, fordi de unge i hendes forretning skulle bevæge sig igennem et barområde, for at komme fra den ene del af forretningen til den anden. Derfor må hendes unge ansatte nu bevæge sig ud ad bagdøren og hele vejen udenom bygningen, for at komme til serveringsområdet omme foran, uden at gå igennem baren, hvor der serveres alkohol.

- Man skal lige genoverveje, hvad det er for nogle krav, man stiller til små virksomheder, siger Maiken Lundtoft.

Loven, om at unge ikke må arbejde i lokaler, hvor der serveres alkohol, skal sikre, at unge ikke opholder sig omkring fulde mennesker.

Kathrine Møller, der er ungekonsulent i HK mener ikke, reglerne er så fjollede endda. - Reglerne er jo lavet for at beskytte de unge. Det er lovgivningen, og det må vi tage udgangspunkt i, siger hun til TV SYD.

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden