Unge kvinder giver op og dropper anmeldelse af nøgenbilleder

Antallet af politisager om deling af stjålne nøgenbilleder stiger. Men tallet er ikke dækkende. Flere unge kvinder fortæller, at de opgiver at anmelde, at de bliver fremstillet nøgen på nettet imod deres vilje. De mener ikke, at det hjælper.

Hun kan se billedet for sig. Det billede hun tog med sin daværende kæreste i en intim stund. Det billede skulle blive imellem dem.

 Nu er hun og ekskæresten ikke længere sammen. Og de er heller ikke længere de eneste, der har set billedet. Faktisk har alle med en internetforbindelse adgang til nøgenbilledet af 29-årige Sandra fra Vejen.

- Jeg har det jo elendigt over det. Jeg har grædt rigtig meget over det. Og jeg føler ikke, at jeg kan gå nogen steder, fordi jeg føler, at folk kan genkende mig. Jeg føler, at de kigger, fortæller Sandra til TV SYD.

Flere billeder bliver delt

Delingen af nøgenbilleder af kvinder, uden at kvinderne har givet lov til det, er en overtrædelse af straffelovens § 264 d. Den forbyder viderebringelse af billeder vedrørende en andens private forhold. Det er den paragraf, delingen af Sandras og mange andre unge kvinders nøgenbilleder falder ind under.

I 2014 registrerede Rigspolitiet 68 anmeldelser af overtrædelse af §264 d og 56 sigtelser. Det viser en aktindsigt, TV SYD har fået. Alene i første halvår af 2016 har der været 90 anmeldelser efter samme paragraf og 40 sigtelser.

quote

Politiet kan alligevel ikke gøre noget, og så gider jeg ikke bruge tid på det, hvis det alligevel ikke hjælper. Jeg kan ikke gøre andet end at håbe, det går over

29-årige Sandra, der har fået delt et nøgenbillede af sig. 

Sandra er uden for statistikken

Man skulle måske tro, at 29-årige Sandra var en del af statistikken. Men det er hun ikke.

Hun er en af de piger, der ikke har anmeldt, at hendes nøgenbilleder bliver delt på nettet.

- Der er jo ikke nogen grund til at anmelde det. Politiet kan alligevel ikke gøre noget, og så gider jeg ikke bruge tid på det, hvis det alligevel ikke hjælper. Jeg kan ikke gøre andet end at håbe, det går over, fortæller Sandra.

TV SYD har fundet mere end 50 piger fra Syd- og Sønderjylland, der enten bliver efterspurgt eller delt nøgenbilleder af på nettet. TV SYD har været i kontakt med flere af pigerne. Fem af dem fortæller, at de har opgivet at anmelde sagen til politiet, selvom billederne bliver delt uden deres samtykke.

En anden af de fem piger er 21-årige Nanna fra Varde, hvis historie er tæt på identisk med Sandras.

Bestemte piger bliver efterspurgt af anonyme brugere.
Bestemte piger bliver efterspurgt af anonyme brugere.
Foto: Stefan Jørgensen, TV SYD

”Det er ret klamt”

Midt i oktober dukkede der pludselig et billede op af Nanna på en udenlandsk hjemmeside.  Billedet viser Nanna helt afklædt. Hun bliver kaldt en ”billig so”, og den anonyme bruger, der uploader billedet tilføjer både hendes navn, bynavn, et billede af hendes Facebook-profil og Nannas telefonnummer i sit indlæg på hjemmesiden.

- Det er jo ret klamt – og så er det simpelthen ikke i orden. Jeg fik på et tidspunkt rigtig mange henvendelser fra fremmede. Og så var der en kvinde, der skrev til mig, at jeg altså skulle være opmærksom på, jeg optrådte på den udenlandske hjemmeside. Det var ret ulækkert, fortæller 21-årige Nanna til TV SYD.

Hun er ikke sikker på, hvordan hendes private billede er havnet der, og hvem der har delt billedet, men hun er vred over situationen. Alligevel har hun heller ikke anmeldt sagen til politiet.

- Jeg ved, at der tidligere er blevet efterspurgt billeder af mig online, men nu har de her personer lige taget skridtet videre. Det værste er, at jeg ikke ved, hvor billedet kommer fra, siger hun og fortsætter:

- Men når billedet nu ligger på en udenlandsk hjemmeside, så kan politiet jo ikke hjælpe mig. Så jeg kan ikke gøre så meget, siger Nanna.

”De spørger, om jeg er klar til arbejde”

Foruden billederne skal Sandra fra Vejen og Nanna fra Varde også leve med, at de dagligt får henvendelser fra fremmede, der har set billeder af dem på nettet.

- Jeg har en del, der skriver til min telefon. Jeg får henvendelser dagligt, og de spørger mig, om jeg er klar til at komme på arbejde – og om jeg er på vej ud at døren. Det er ret ubehageligt, fortæller Nanna.

29-årige Sandra oplever, at chikanen fra fremmede kommer i bølger.

- Jeg har haft det rigtig svært med det. Og der har lige været en periode nu, hvor det har været roligt, og hvor jeg er kommet ovenpå igen. Nu blev jeg så lige pludselig delt et eller andet sted på nettet i lørdags, og så blev jeg kontaktet 30 gange på en time af fremmede, siger Sandra.

quote

Der har lige været en periode nu, hvor det har været roligt. Nu blev jeg så lige pludselig delt et eller andet sted på nettet i lørdags, og så blev jeg kontaktet 30 gange på en time af fremmede.

29-årige Sandra, der har fået delt et nøgenbillede af sig. 

Når først de unge kvinders billeder er ude på nettet, så stiger efterspørgslen og flere billeder bliver ønsket. Ud for delingen af Sandras nøgenbillede står hendes navn og den by, hun kommer fra. Og så bliver der efterspurgt flere billeder af hende. ”Gad godt se hendes store patter”, skriver en anonym bruger.

Næsten umuligt at stoppe

TV SYD har forelagt Rigspolitiet oplysningerne om, at flere piger undlader at anmelde, at nøgenbilleder af dem bliver delt på nettet uden deres samtykke. Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, har ikke haft tid til at stille op til et interview med TV SYD om sagen, men politikommissær hos NC3-enheden, Flemming Kjærside, har tidligere fortalt Politiken i et interview, at det er tæt på umuligt at få fjernet billederne fra nettet.

Nanna og Sandra er begge fiktive navne.  TV SYD er bekendt med de to kvinders rigtige navne.