Unge mangler bolig i Sydjylland

Boligmangel er ikke længere noget, der kun hører til i de store studiebyer som Århus og København.

Kort før studiestart står mange studerende uden bolig. Rekordoptaget på de syddanske studier betyder, at boligmangel - der er velkendt i Århus og København - nu også er et problem i især Esbjerg. Det skriver JydskeVestkysten.

 Telefonerne kimer hos de syd- og sønderjyske boligselskaber i disse dage. Et rekordoptag hos UC Syddanmark med 23 procent flere optagne og Syddansk Universitet med 18 procent flere optagne betyder, at langt flere unge mennesker end vanligt har brug for en ungdomsbolig. Men der er ikke boliger nok at få i år.

Flyt til Ribe

Hos boligforeningen Ungdomsbo i Esbjerg må boligrådgiver Hanne Halkjær dagligt afvise 30 unge mennesker, der står uden bolig.

 - Det går rigtig godt for os. Men det er skidt for de studerende, for der er ikke noget at få. Vi mangler simpelthen boliger, siger Hanne Halkjær, der kalder det "misvisende", at Esbjerg Kommune stadig reklamerer med boliggaranti:

- Mange bliver jo nødt til at tage en bolig i Ribe, selvom det betyder en længre afstand til uddannelsen. Men for udlændinge og andre, der kommer langt væk fra, er der ikke andet at gøre. I Sønderborg er der også tryk på boligmarkedet lige nu. Her har der været alt optaget omkring studiestart de seneste to-tre år.

Sats på de unge

- Så vi havde også en forventning om, at der ville være stor efterspørgsel i år. Derfor havde vi gemt nogle tomme boliger, men alt er lejet ud, siger Lisbeth Jakobsen, forretningsfører ved Kollegiernes Kontor i Sønderborg.

Boligmangel er traditionelt et problem i de store studiebyer Århus og København, men nu er tendensen rykket til Syddanmark.

 Det glæder institutleder på Syddansk Universitet, Flemming Just:

- Det betyder, at Esbjerg er blevet mere attraktiv som studieby. Og vi formår at trodse befolkningsprognoserne, fordi de unge mennesker kommer for at studere - så hvis Esbjerg fortsat skal udvikle sig, er det de unge, der skal satses på.