Unge skal lokke unge til at blive i Sønderjylland

100 danske og tyske unge skal på højskole sammen. De skal finde ud af, hvad Sønderjylland og Nordslesvig kan gøre for at forhindre, at de unge flygter fra udkanten.

Siden 2006 er stadig flere unge mellem 20 og 30 år flyttet fra grænseregionen for at tage en uddannelse. Alt for få kommer hjem igen.

Hvad skal der til for at få unge sønderjyder og nordtyskere til at flytte tilbage?

Det spørgsmål har Region Syddanmark og delstatsregeringen Slesvig-Holsten stillet sig selv. Spørgsmålet skal de unge selv svare på under højskoleopholdet "jUNG zuSAMMEN 2014" i juli og august, som Grænseforeningen er med til at arrangere:

- Grænselandets unge har ikke talt meget med hinanden de sidste 150 år, så jeg er overbevist om, at der kommer nogle spændende og nye synspunkter frem efter 14 dages samvær og undervisning. Synspunkter, der både anerkender forskelligheden og vil fællesskabet. Og det er præcis, hvad Grænselandet har brug for, siger Knud-Erik Therkelsen, der er generalsekretær i Grænseforeningen.

De unge skal under opholdet finde frem til konkrete bud på, hvad det sydligste af Danmark og det nordligste af Tyskland skal kunne i fremtiden for at lokke de unge hjem igen.

- Vi vil gerne give unge slesvig-holstenere og syddanskere ejerskab til spørgsmålet om grænselandets fremtid. Højskoleopholdet giver de unge mulighed for at mødes personligt og inspirere hinanden, og vi tror, der er store kreative kræfter i forskelligheden, siger Knud-Erik Therkelsen.

De unge skal på højskole fra d. 20. juli til d. 2. august. Den 31. juli skal de unge fremlægge deres bud for Region Syddanmark og landdagen i Slesvig-Holsten.