Unge sydslesvigere på Christiansborg

200 sydslesvigske gymnasieelever deltog i dag i et debatmøde på Christiansborg, som stiller skarpt på den udfordring, dansk erhvervsliv står overfor i samarbejdet med stadig flere kulturer.

De 200 sydslesvigske gymnasieelever mødte op for at gå i dialog med Dansk Industri, Foreningen Nydansker og en række fremtrædende medlemmer af Folketinget. Grænseforeningen var arrangør.

- Når Dansk Industri melder ud, at Danmark skal blive bedre til at håndtere nye markeder og kundegrupper, og at vi er udfordret af, at vi bliver flere ældre og færre yngre, så er der grund til at fremhæve vores tosprogede unge i Sydslesvig. De er vokset op med både dansk og tysk kultur, og de har lært kunsten at navigere mellem flere kulturer, siger Knud-Erik Therkelsen, generalsekretær i Grænseforeningen.

I panelet sad forskningspolitisk chef i Dansk Industri Charlotte Rønhof, direktør for Foreningen Nydansker Torben Møller Hansen, erhvervspolitisk ordfører Kim Andersen (V), formand for Beskæftigelsesudvalget Lennart Damsbo-Andersen (S) og medlem af Sydslesvigudvalget Lotte Rod (R). Ordstyrer er Stephan Kleinschmidt (Slesvigsk Parti), formand for Kultur- og Erhvervsudvalget i Sønderborg, mens formanden for Folketingets Sydslesvigudvalg Benny Engelbrecht bød velkommen.

- De danske sydslesvigeres perspektiv udgår fra et andet sted end vores nord for grænsen, deres levevilkår er anderledes. For dem er det naturligt, at et samfund består af flere kulturer, der arbejder sammen og ikke blot parallelt. Samfundets bæredygtighed er fælles for alle. Det er den vej, Danmark skal følge, når vi i stigende grad har brug for udenlandsk arbejdskraft, siger formand for Sydslesvigudvalget Benny Engelbrecht (S).