Unges viden om kommunen bremser dem til valg: Spiser de ikke bare kage?

Hver tredje ung ved så lidt om byrådets arbejde, at de ikke mener, de bør stemme ved valget.

Dennis Soelberg og Mikkel Søe er, som de unge er flest. Deres viden om kommunen, byrådet og kommunens arbejde er begrænset, og de er sjældent i kontakt med kommunen. Til daglig går de på Produktionsskolen Varde, hvor Mikkel Søe arbejder i smedjeværkstedet, mens Dennis Soelberg er i træværkstedet. Her oplever de sjældent, hvad kommunen bidrager med.

- Når man tænker på kommunen, så tænker man, de sidder og spiser kage og drikker kaffe, lyder det kækt fra Dennis Soelberg.

quote

Når man tænker på kommunen, så tænker man, de sidder og spiser kage og drikker kaffe.

Dennis Soelberg, elev, Produktionsskolen Varde

Få unge ved noget om kommunalbestyrelsen

En undersøgelse, som YouGov har foretaget for Momentum blandt et repræsentativt udsnit af befolkningen, viser, at 34 procent af de 17-24-årige er enige i, at de ved så lidt om arbejdet i kommunalbestyrelsen, at de ikke burde stemme.

Godt nok er undersøgelsen foretaget i perioden 25. april-8. maj – altså næsten syv måneder før kommunalvalget – men det tegner et billede af, at de unge ikke ved nok om kommunalbestyrelsens arbejde.

Tilsvarende viser en undersøgelse, som medieovervågningsfirmaet Infomedia har lavet sammen med Norstat, at blot 51 procent af de unge mellem 18 og 29 kender navnet på deres borgmester.

- Hvis flere vidste det, ville det interessere dem

TV SYD sendte derfor Mikkel Søe og Dennis Soelberg med Varde Kommunes Vej & Park-afdeling på arbejde en dag, og her så de konkret, hvad kommunalbestyrelsen blandt andet bestemmer over.

- Vi er her jo for at servicere borgerne – hvis vi ikke var her, så ville det jo mere eller mindre ligne lort, fortalte Per Allan Olsen, specialarbejder ved kommunens Vej & Park-afdeling blandt andet de to unge, og det gjorde indtryk:

quote

Hvis man ved, hvad kommunen og byrådets arbejde består i, så tror jeg, at man vil gå mere op i kommunalvalget.

Mikkel Søe, elev, Produktionsskolen Varde

- Det er vigtigt, at der er styr på tingene, når eksempelvis turister kommer forbi, lyder det fra Mikkel Søe.

- Hvis det ikke bliver vedligeholdt, så går tingene jo bare i stykker på et tidspunkt, supplerer Dennis Soelberg.

Flere burde kende til kommunens arbejde

Mikkel Søe og Dennis Soelberg mener begge, at de unge burde sætte sig mere ind i, hvad kommunen og kommunalbestyrelsen laver, for det er faktisk vigtigt, mener de.

- Jeg kender mange, som ikke ved, at folk går og rydder op efter dem. Hvis de først begynder at interessere sig lidt mere for kommunen og dens arbejde, så kan de også bedre sætte sig ind i valget, siger Dennis Soelberg.

- Hvis man ved, hvad kommunen og byrådets arbejde består i, så tror jeg, at man vil gå mere op i kommunalvalget, mener Mikkel Søe.