TV der bevæger dig

Uønsket i Danmark: Sumpbæver skudt ved Varde

EN STOR GNAVER. Sumpbæveren er en stor gnaver fra Sydamerika. Allerede nu findes den i Danmark, og varmere vejr kan få den til at sprede sig, forklarer ekspert. (Foto: Aalborg Zoo) Foto: Aalborg Zoo

Faktisk er det ikke en bæver, men en slags rotte. Men den er uønsket i Danmark, og derfor skal den skydes. Et eksemplar er skudt ved Varde.

Klima-forandringerne kan betyde, at flere sumpbævere kan dukke op i Danmark. I dag opleves den sporadisk i naturen, men et varmere klima kunne gøre den til fast beboer i Danmark, forklarer professor ved Biologisk Institut på Aarhus Universitet, Jens-Christian Svenning.

Det vandelskende dyr , som også kaldes sumprotte eller bæverrotte, er en såkaldt invasiv art, som ikke hører naturligt hjemme i dansk natur. Dyret er faktisk indført til Europa fra Sydamerika på grund af dens skind.

I dag udgør den store gnaver et problem i bl.a. Tyskland, Italien og Frankrig. Her er bestanden af sumprotter næsten større end i Sydamerika.

- Stiger temperaturen som forventet i forbindelse med klimaændringer, så ville en bestand med stor sikkerhed kunne etablere sig i Danmark, fordi den er allerede udbredt i Tyskland. Grunden til at sumpbæveren endnu ikke har etableret nogen fast bestand, er at de danske vintre stadigvæk er for kolde, siger Jens-Christian Svenning.

 Sidste år blev der skudt to sumpbævere i Danmark: Ved Varde og i Rebild.

00:32 Luk video

 

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden