Usædvanligt vejr satte skorsten i svingninger

Politiet har ved 14-tiden ophævet afspærringen på sydkajen på Horsens havn. En stålskorsten på 86 meter svajede faretruende, og ansatte fra de omkringliggende virksomheder  blev evakueret.

Årsagen til at skorstenen er kommet i svingninger skyldes særlige omstændigheder: Vind på over tre sekundmeter fra en bestemt retning igennem længere tid kombineret med frost.

- Det er helt usædvanligt, siger ingeniør Bo Jacobsen fra firmaet Steelcon, Esbjerg, som har opstillet skorstenen. Den har stået i ti år uden problemer.

- Vinden er kommet fra øst og er gået hen over en isdækket fjord. Det vil sige, at der ikke har været noget til at bryde vinden, som har været meget konstant.

-Vinden har skabt hvirvler omkring skortenen, og de har sat den 84 meter høje skorsten i svingninger, siger ingeniøren til TV SYD.

Jord har løsnet sig

Jorden omkring skorstenen har løsnet sig. Derfor svajer den 86 meter lange skorsten faretruende.

Politiet har afspærret et stort område omkring skorstenen, og de ansatte i virksomheder i en omkreds asf 100 meter er blevet bedt om at forlade arbejdspladserne.

Skal stabiliseres

Ved 11-tiden meddelte TV SYDs udsendte reporter, at skorstenen er holdt op med at svaje. Påd ette tidspunkt havde vinden drejet.  

Politiet har tilkaldt et firma fra Esbjerg, som skal forsøge at stabilisere den svajende skorsten med kontravægte. De var endnu ikke nået frem.

Politiets indsatsleder vurderer, at der har været en reel fare for, at skorstenen ville vælte

Sker kun én gang på 100 år

[cke_placeholder_file:{"type":"image","id":"16370","title":"Svajende skorsten Horsens","caption":"Omr%5Cu00e5det%20ved%20skorstenen%20var%20afsp%5Cu00e6rret%20hele%20formiddagen.","alignment":"full"}]

Fænomenet er ekstremt sjældent. Ingeniør Bo Jacobsen fra Steelcon vurderer, at det kun sker en gang på 50 - eller måske nærmere på 100 år.

Her står skorstenen

På nedenstående Google-map kan skyggen fra skorstenen ses ud over havnebassinet. Særlige vindforhold har løsnet jorden omkring skorstenen. Virksomhederne omkring er blevet evakueret.

(området er her vist i det nye Google Maps med gadeview. Du kan klikke på kortet for at navigere rundt i billedet.

 

 

 

 

 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.