Vagtfolk må arbejde i ferien

Flere danskere hyrer vagtværn til at patruljere omkring deres bolig, mens de i ro og mag nyder sydens sol.

- Vi oplever, at når folk tager på ferie, så bestiller de vagten til at komme forbi deres hus tre gange i døgnet, siger Dennis Sibbern fra Team One Security.

På bare to år - fra 2007 til 2009 - er antallet af anmeldelser om indbrud i boliger steget med 32 procent. Det viser Rigspolitiets statistik.

Næst efter december er juli den måned, hvor der ifølge Forsikringsoplysningen sker flest indbrud. Cirka 4.000 indbrud bliver begået i juli. Og for at komme udenom at havne i den kedelige sommerstatistik vælger flere boligejere at få en vagt til at holde øje med huset.

- Vi har flere her i ferietiden, hvor vi kører forbi en eller tre gange i døgnet og tjekker deres private hjem, siger Preben Andersen fra Samca Vagt, der dækker Midt- og Vestjylland.

- Det er ikke kun fordi, at folk frygter indbrud. Det er også for at tjekke, om der er vand i kælderen, eller om fryseren og fyret kører, som det skal, siger Preben Andersen.

Betalt nabohjælp

Chefkonsulent Christian Skødt fra Forsikringsoplysningen kalder tendensen med at betale vagter for at holde øje med boligen for betalt nabohjælp.

- Vagtfirmaerne gør mod betaling det, som man mange steder får naboer og venner til at gøre gratis. Det er bedst, at dem tæt på kan holde øje. Derfor betyder det meget, at hækken er klippet sådan, at naboen kan se dit hus, siger Christian Skødt.

Men uden for feriesæsonen er det de færreste boligejere, som har vagtselskaber til at patruljere. Et af landets største vagtselskaber, G4S, har fået henvendelser fra villaejere i Nordsjælland om sikkerhedspatruljering.

- Man kan sige, at forespørgslerne er begyndt at dukke op fra villaejere, men vi har ingen aftaler endnu. Men vi patruljerer for flere boligselskaber, hvor der er problemer med graffiti og narkomaner, som gør beboerne utrygge, siger direktør Erik Hansen fra G4S.

Fjordvej overvåges

En af de eneste veje i landet, hvor der fast er patruljerende vagter, er Fjordvej i Kolding. For halvandet år siden blev Ole Koed-Madsen godt og grundigt træt af en stribe tyverier i biler på vejen, så han sørgede for at få en vagtordning op at stå.

- Ordningen har kørt i halvandet år, og det kører absolut tilfredsstillende. Vi har ikke haft nogen problemer om natten siden, siger Ole Koed-Madsen.

Vagtfirmaet patruljerer fem gange på Fjordvej hver nat, og cirka 50 husejere er med i ordningen, som koster 100 kroner om måneden.

- Tidligere så vi litauiske og rumænske biler, der kørte frem og tilbage på Fjordvej. Det gør vi sjældent nu. Vagtselskabet har noteret et par nummerplader ned, som de har videregivet til politiet, siger Ole Koed-Madsen.