Vagtlæge tjente 600.000 kroner på tre måneder

Tre vagtlæger i Region Syddanmark har tjent tilsammen næsten halvanden million kroner på tre måneders arbejde.

Det viser beregninger, som Fyens Stiftstidende har lavet på baggrund af vagtplanerne

Vagtlægen, der natten til 27. marts stillede 36-årige Regina Holmegaard diagnosen virus, inden hun kort efter døde af en blodprop, tjente mindst 49.200 kroner på fem vagter i ugen op til opkaldet.

I hele perioden, hvor han tog 10 vagter i træk og sluttede med en dobbeltvagt klokken 23-16, tikkede der mindst 99.600 kroner ind på lønkontoen.

Det viser en beregning af lægens løn ud fra et kvalificeret skøn over timelønnen sammenholdt med lægens præcise arbejdsplan. Det skriver Fyens Stiftstidende.

I marts alene tjente han mindst 210.000 kroner på at bijobbe i lægevagten - vel at mærke ved siden af arbejdet i sin egen praksis, som han, ud fra avisens oplysninger, har passet.

Alene på de tre måneder, som Fyens Stiftstidende har dokumentation for, tjente den omstridte læge mere end 600.000 kroner.

Og han er ikke den eneste. For mens de fleste har mellem tre og fem vagter om måneden, er der en lille gruppe læger, der sætter sig på en stor del af vagterne i lægevagten, når de er i udbud tre gange om året i Region Syddanmark.

To andre læger har ud fra avisens beregninger tjent henholdsvis 445.000 og 408.000 kroner på tre måneders arbejde i lægevagten, hvilket svarer til en månedsløn på henholdsvis mindst 148.400 og 136.000 kroner for gennemsnitligt 15 vagter om måneden.

At det overhovedet kan lade sig gøre at få så mange vagter, hænger sammen med, at der ikke findes et loft for, hvor mange vagter en læge må tage i lægevagten i Region Syddanmark. I eksempelvis Region Midtjylland må lægerne maksimalt arbejde 24 gange i en periode over fire måneder.

Netop et loft over antallet af vagter var på dagsordenen mandag, da der var indkaldt til hastemøde mellem Region Syddanmark og De Praktiserende Lægers Organisation i Syddanmark.

Det skete, efter Fyens Stiftstidende havde konfronteret ledende vagtchef Ole Holm-Thomsen og formanden for Sundhedssamordningsudvalget i Region Syddanmark, Bo Libergren (V), med oplysninger om, at Regina Holmegaards vagtlæge og andre vagtlæger havde haft mellem 15 og 20 vagter i gennemsnit om måneden.

Mødet førte ikke til et loft over antallet af vagter, men dog til, at vagtcheferne får ansvar for, at lægerne er udhvilede, når de møder ind på arbejde, og at vagtcheferne kan skride ind, hvis det modsatte er tilfældet.

Niels Jørgen Langkilde, der er landssekretær for Patientforeningen og har fulgt sagen tæt i Fyens Stiftstidende fra begyndelsen, kalder det en "meget god dagsløn", specielt når man oveni skal lægge lønnen fra lægens praksis.

- Det vidner om, at hans arbejdsindsats har været ekstraordinært stor, men om den har været til gavn for patienterne, kan der sættes spørgsmålstegn ved, siger Niels Jørgen Langkilde.