Vagtlæger skal have fast honorar

Det skal være slut med, at syddanske vagtlæger får over dobbelt så mange penge for at afslutte en patient i telefonrøret som for at kalde patienten ind til behandling i lægevagten eller på skadestuen.

Region Syddanmark og vagtlægerne vil - formentlig fra nytår - afprøve nye lønmodeller. Det skriver Fyens Stiftstidende.

I dag får lægen 90,91 kroner, hvis patienten bliver færdigbehandlet i telefonen. Vælger lægen at sende patienten videre til behandling, udløser det derimod kun 39,91 kroner til vagtlægen.

Regionen foreslår derfor to nye modeller, der gør op med den forskel. Enten skal lægen have en fast timeløn eller fast honorar, hvor lægen får det samme, uanset om patienten afsluttes i telefonen eller sendes videre.

Tidligere i år fortalte Fyens Stiftstidende, at 36-årige Regina Holmegaard døde, få timer efter en vagtlæge i telefonen havde ordineret Panodiler trods klare symptomer på en blodprop.

Sagen fik lønspørgsmålet til at blusse op. Det paradoks vil Bo Libergren (V), formand for Region Syddanmarks Sundhedssamordningsudvalg, nu gøre op med:

- Ingen er tjent med, at lægerne igen og igen udsættes for mistanke om, at de går efter pengene, siger han.

Formand for de syddanske praksislæger Birgitte Ries Møller er villig til at afprøve nye honorartyper, men hun understreger, at det var amterne og siden regionerne, som selv indførte den nuværende model.