Vandboringer lukket af sprøjtegift

Danske vandværker siger, at det efterhånden er svært at finde nye boringer til drikkevand.

Sprøjtegift siver stille og roligt ned gennem jorden og ender i de vandlag, hvor vi henter vort drikkevand. Ved prøver er der fundet så store forekomster af gift, at 162 vandboringer i Sydjylland er lukkety de seneste ni år, skriver JyskeVestkysten.

Dyre boringer

78 boringer lukket, fordi der er fundet sprøjtegift, som er over grænseværdien. 84 boringer er lukket, fordi der er gift-rester under grænseværdien. 

Direktør i Vandværkernes Landsorganisation, Carl Emil Larsen, siger til JyskeVestkysten, at en ny boring koster mellem to og fem millioner kroner, og den regning bliver sendt videre til forbrugerne.

Carl Emil Larsen foreslår, at vandværkerne får ret til at skabe rent grundvand ved at hente vand i områder, hvor der ikke er landbrug.

Ikke kun landbruget

Præsidenten for Dansk Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, vil gerne have mere økologisk landbrug.

Men Venstres medlem af Folketingets miljø-udvalg, Hans Chr. Thoning, vil have flere oplysninger om, hvor sprøjtegfiften kommer fra. Han peger på, at det ikke kun er landbruget, der sprøjter. Der bliver også sprøjtet i private haver, langs jernbaner og i kommunale områder