TV der bevæger dig

Vandværker: Ny plan kan fordoble prisen på vand

02:08

Forbrugere kan komme til at betale dyrt for drikkevand, hvis Esbjerg Kommunes nye vandforsyningsplan gennemføres, mener Danske Vandværker. Video: Bárður Michaelsen, TV SYD.

Forbrugere kan komme til at betale dyrt for drikkevand, hvis Esbjerg Kommunes nye vandforsyningsplan gennemføres, mener Danske Vandværker.

1 af 2

En ny vandforsyningsplan, som Esbjerg Kommune har i høring, kan betyde at prisen på vand fordobles, advarer vandværksformand.

Problemet med den vandforsyningsplan, som Esbjerg Kommune lige nu har i høring, er ifølge vandværksformand Jørgen Kjær Nielsen, at den åbner for, at store kunder kan underminere grundlaget for prissætningen og forsyningen i de små vandværk.

- Hvis en stor kunde melder sig ud, så hiver han grundlaget væk for de øvrige forbrugere, siger Jørgen Kjær Nielsen til TV SYD.

Han har igennem 42 år været kasserer i Store Darum Vandværk og er formand for bestyrelsen i Bjevlund vandværk.

Han forklarer at prissætningen og forsyningen i de små vandværk er baseret på, at der udover de almindelige forbrugere er nogle store kunder, der hjælper med at betale gildet, så resten af forbrugerne kan få billigt vand.

Den nye vandforsyningsplan fra Esbjerg Kommune åbner ifølge Danske Vandværker for, at store forbrugere, for eksempel landmænd med store besætninger af dyr, kan bruge overfladevand i driften, og dermed reducere deres forbrug af vand kraftigt. Ofte har storkunder været medvirkende årsag til at små vandværker i sin tid er etableret, og hvis deres forbrug falder drastisk, vil prisen for de øvrige forbrugere stige tilsvarende.

- Det er en trussel mod de små vandværker, siger Jørgen Kjær Nielsen. Og det er et problem da de små vandværker er den billigste måde at skaffe vand på, fordi de drives af frivillige kræfter, fortæller han.

Hos Esbjerg Kommune anerkender man, at de små vandværker bliver ramt af den nye vandforsyningsplan.

- Vi synes heller ikke, det er rimeligt, at nogle enkelte landbrugsejendomme skal finansiere en lavere pris for forbrugerne, siger John Snedker, der er formand for Plan- og Miljøudvalget i Esbjerg Kommune.

Han mener, at den nye plan giver landmændende bedre vilkår.

- Hvis de vurderer, at det er bedre at lave en boring til deres dyrevand i stedet for at købe fra det offentligt ejede vandværk, så må det være en erhvervsmæssig vurdering.

Danske Vandværker skriver i et høringssvar til Esbjerg Kommune, at de almindelige forbrugere kan få en årlig ekstraregning på op mod 2.000 kroner, hvis flere storkunder hos et lille vandværk, alle melder sig ud eller reducerer deres forbrug kraftigt.

Esbjerg Kommunes forslag til en ny vandforsyningsplan er fortsat i høring. Høringsperioden udløber midt i august.

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden