Varde Kommune vælter sig i chefer

Varde er den kommune i Danmark med fjerdeflest chefer pr. hundrede medarbejdere. For hver hundrede ansatte er der 8.14 chefer.

De mange chefer betyder, at hver chef i Varde Kommune, i snit har 12 medarbejdere under sig. Det viser en analyse som DR Nyheders databaseredaktion har fortaget. Ifølge professor i økonomistyring, Per Nikolaj Bukh, er der ikke nødvendigvis brug for alle cheferne.

- Der er uden tvivl kommuner, hvor man kan effektivisere mere, når det kommer til antallet af chefer. Alle kommuner er presset økonomisk, men der er stor forskel på, hvor meget, og jeg vil tro, at der godt kan skæres i antallet af chefer i nogle kommuner, men det afhænger af det enkelte tilfælde, siger Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet til DR.

På landsplan har kommunerne i snit 6,57 chefer pr. 100 medarbejdere. Kommunalreformen fra 2007 førte for mange kommuners vedkommende til, at antallet af chefer steg. Ifølge Per Nikolaj Bukh er kommunerne ikke opmærksomme på, hvad de selv har ansat af chefer.

- Det er mit indtryk, at der generelt er blevet skåret mere i antallet af ledere på skoler og daginstitutioner gennem sammenlægninger, end det er i forvaltningscheferne, og det kan jo hænge sammen med, at det er lettere at fyre nogen i et andet postnummer, end en man spiser frokost med, siger han.

Det gennemsnitlige antal chefer i kommunerne er 6,57 chefer per 100 medarbejdere. Den kommune i vores landsdel med færrest chefer er Horsens. Her er de med 4,94 chefer pr. hundrede medarbejdere. Efter Middelfart, Vordingborg og Randers, er det den kommune i landet med færrest chefer.

Fanø kommune samt andre økommuner er ikke medtaget i undersøgelsen.