Vejen sparer mest på hjemmehjælp

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at Vejen Kommune har skåret i timerne til hjemmehjælp mere end alle andre kommuner.

Vejen har sparet 30,5 procent i forhold til gennemsnittet for hele landet, som er seks procent. Ifølge Danmarks Statistik ligger Vejen flot nummer et, både på landsplan og altså også i Syd og Sønderjylland, og der er langt ned til nummer to på listen. Det er Fanø med 8,3 procent.

Ældre betaler nedskæring

Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup siger, at udviklingen er stærkt kritisabel.

- De ældre betaler prisen for, at kommunerne skærer ned, siger han. De ældre bliver afvist, når de søger hjælp, og hvis de endelig får nogen, bliver de spist af med et bad om ugen og hjælp til rengøring hver tredje uge.

Kommunernes Landsforening siger derimod, at færre hjemmehjælpstimer er en naturlig udvikling. Anny Winther er formand for KL's Social og Sundhedsudvalg. Hun beskylder Ældre Sagen for at fremlægge tallene som en ren kommunal spareøvelse, men det er helt forkert.

Mere tid til borgeren

- Kommunerne har fokus på hverdags-rehabilitering, siger Anny Winther. Det indebærer, at borgeren bliver trænet til at klare de ting, de ønsker i hverdagen. Derfor er der et fald i kommunernes hjemmehjælp, siger Anny Winther, som mener, at der i virkeligheden bliver bevilget mere tid til borgerne.

Bjarne Hastrup er nu ikke enig i den betragtning. Han siger til Berlingskes Nyhedsbureau, at ingen skal bilde ham ind, at en person på 85 lige pludselig kan miste hjemmehjælpen og blive selvhjulpen, når vedkommende fylder 87.

Ældre Sagens hjemmeside har mere om kommunernes hjemmehjælp.