Vejle som frikommune: Nemmere at hjælpe de ledige

Frihed fra tunge bureaukratiske regler kommer de ledige vejlensere til gode. Det mener lokalpolitikerne selv. Mandag er byen vært for konference om frikommunerne.

Flere selvstændige beslutninger og færre meningsløse regler har lettet dagligdagen for beboerne i Vejle. Sådan lyder statusmeldingen, efter at Vejle har fungeret som frikommune i to år.

I 2012 blev Vejle og Fredericia og syv andre kommuner udnævnt som frikommuner. Forsøget løber frem til 2015 og giver kommunerne mere selvstyre. Mandag skal de ni kommuner sammen med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager diskutere, hvad der er kommet ud af forsøget indtil nu.

I Vejle mener de selv, at forsøget har lettet bureaukratiet meget:

- Vi ønskede at komme af med de ufravigelige tidsfrister, meningsløs aktivering, unødig administration og dobbeltarbejde, der ikke gavnede nogen, fortæller Jens-Ejner Christensen, formand for Vejles Kommunes Arbejdsmarkedsudvalg.

Igennem forsøget har Vejle blandt andet ændret på beskæftigelsesindsatsen, så hver enkelt ledig kommer igennem sit eget individuelle forløb.

- Vores forsøg betyder, at medarbejderne kan prioritere deres ressourcer og i langt højere omfang tage udgangspunkt i de behov, den enkelte ledige har, siger Jens-Ejner Christensen.

- Vi holder ikke møder for mødernes skyld. Vi holder møder, når det hjælper borgeren. Det tror vi på virker ? og det håber vi vil smitte af på lovgivningen, siger Jens-Ejner Christensen.

Konferencen mandag handler om, hvad der skal ske med kommunerne, når forsøget slutter til nytår 2015.

 

Eksempler på forsøg, Vejle er i gang med som frikommune

- Flere praktikpladser til unge
- Løntilskud til kontanthjælpsmodtagere i private virksomheder
- Iværksætterforløb til ledige
- Individuel hjælp til hver enkelt ledig
- 7.-9. klasses elever i folkeskolen får 20 minutters motion om dagen i stedet for traditionel idrætsundervisning.