Hun blev kaldt verdens bedste: Det startede i Vejle

Allan Simonsen blev hædret som Europas bedste fodboldspiller. Lone Smidt Nielsen blev kaldt verdens bedste. Begge trådte deres første fodboldsstøvler i Vejle. men først nu er hun optaget i Hall of Fame

Lone Smidt Nielsen er blevet optaget i fodboldens Hall of Fame. Hun spillede sine første kampe i Hover IF i den nordlige forstad til Vejle. Sammen med Susanne Augustesen er hun de første kvindelige medlemmer af Hall of Fame.

Egon Sørensen, mangeårige formand, husker stadig Lone Smidt Nielsen, som han var træner for i de første år, inden hun søgte videre til Kolding. Og senere endte som professionel i Italien.

- Vi havde lige startet pigefodbolden op i Hover, fortæller Egon Sørensen i dag til TV SYD. Der var ikke nogen turnering, men vi arrangerede selv nogle kampe.

Egon Sørensen spottede hurtigt, at Lone Smidt Nielsen havde et stort talent.

- Jeg gjorde også JBU opmærksom på hende.

quote

Men da kampen var færdig, havde de tabt 0-9 – og Lone scorede otte af målene.

Egon Sørensen, første træner for Lone Smidt NIelsen i Hover IF

Lone Smidt Nielsen havde spillet på vejen derhjemme med sin bror, Ejnar Smidt Nielsen. Og da pigeturneringerne begyndte, var Hover IF med Lone Smidt Nielsen med helt fremme.

Egon Sørensen husker, at hun var med i en semifinale om jysk mesterskab. På forhånd hånede modstandernes forældre pigen fra Hover og mente ikke, at hun kunne være så god.

- Men da kampen var færdig, havde de tabt 0-9 – og Lone scorede otte af målene, husker Egon Sørensen.

Egon Sørensen var Lone Smidt Nielsens første træner
Egon Sørensen var Lone Smidt Nielsens første træner

Han måtte i øvrigt have hendes dåbsattest med ud til alle kampe. Hun er nemlig født nytårsaften 1961 – og blev derfor tit beskyldt for at være for gammel.

Lone Smidt Nielsen scorede 22 mål i 57 A-landskampe. Hun var med til at vinde europamesterskabet i 1979 med finalesejr på 2-0 over Italien.

I en periode blev Lone Smidt Nielsen betegnet som verdens bedste kvindelige fodboldspiller. Egon Sørensen har hele vejen fulgt hendes karriere. - Når hun var i Vejle, plejede hun at ringe, men de senere år er det ikke blevet så tit.

Efter  ungdomsårene i Hover, som dengang var i evig kappestrid med Vejle Dameboldklub, kom hun til Kolding Boldklu i 1976. Og videre til  B1909 tre år senere. Herfra gik turen til den italienske klub Trani, hvor hun kom til at spille sammen med Susanne Augustesen, som var den anden kvindelige fodboldspiller, som er optaget i fodboldens Hall of Fame..

Lone Smidt NIelsen er optaget i optaget i fodboldens Hall of Fame.
Lone Smidt NIelsen er optaget i optaget i fodboldens Hall of Fame.
Foto: Jens Nørgaard Larsen, Scanpix