Vennerne troede Anders skulle dø på landevejen

Anders Tesgaards venner var helt tæt på, da ekstremcykelrytteren blev kørt ned i USA. Nu fortæller de og veninden Camilla Pedersen om tiden efter ulykken i Race Across America.

Få minutter efter Anders Tesgaards ulykke i ekstremcykelløbet Race Across America står hans venner ved hans side. Nu fortæller de for første gang om selve ulykken, hvor de hurtigt blev klar over alvoren.

- Vi kigger på hinanden og tænker, det her, det er nok et spørgsmål om ikke ret mange minutter, før det er slut, siger Christian Ørskov til TV SYD. 

Anders Tesgaard havde flere venner med som hjælpere, da han i sommeren 2015 deltog i verdens hårdeste cykelløb Race Across America. Men turen stoppede brat, da den esbjergensiske cykelrytter blev kørt ned af en lastbil i høj fart. 

Et år efter Camilla Pedersen blev verdensmester, var hun i koma. Nu er hendes gode ven Anders Tesgaard i samme situation, men udsigterne er ikke de samme.
Video: Tais Tullin, TV SYD

Alene på landevejen

En bil i rabatten med tændte katastrofelys fik Anders Tesgaards kammerater til at frygte det værste. De var kørt ind for at fylde benzin på følgebilen, og Anders Tesgaard var alene på landevejen, da han blev påkørt.

- Vi fik kuldegysninger alle sammen, vi vidste jo godt, at der var sket et eller andet, siger Christian Ørskov.

Christian Ørskov må holde nogle lange pauser i sætningerne for at få ordene frem. Selvom det er halvandet år siden ulykken skete, er han stadigt tydeligt berørt af minderne.

Verdensmester græd på cyklen

Tidligere verdensmester i triatlon Camilla Pedersen er også en nær ven af Anders Tesgaard. Hun var til VM i Stockholm i 2015, da Anders Tesgaard bliver kørt ned, og var berørt af ulykken under konkurrencen.

- Selvom jeg sidder og kører VM, så sidder jeg stadigt og tuder på cyklen, siger Camilla Pedersen til TV SYD og fortsætter:

- Jeg blev nødt til at sige til mig selv, du gør det her for Anders. Han har været der for dig. 

Tal til ham, er Camilla Pedersens råd til Anders Tesgaards familie. Hun har selv været i koma ligesom sin gode ven og kollega.
Video: Tais Tullin, TV SYD

Camilla Pedersen har selv været tæt på at miste førligheden efter en ulykke. Dengang støttede Anders Tesgaard hende, og hun følte derfor, at det var i hans ånd at køre videre.

Efter VM tog Camilla Pedersen direkte til hospitalet i West Virginia for at være tæt på sin skadede ven.

Vennerne har tidligere medvirket i en dokumentar om Anders Tesgaard, men det er første gang, de udtaler sig om selve ulykken. Se hele programmet “Jernmandens fald”, der blev sendt på TV 2  torsdag den 23. februar kl. 20.00, her:

I juni 2015 blev ekstremcykelrytteren Anders Tesgaard kørt ned af en bil med 96 km i timen på en amerikansk hovedvej. Den 43-årige gymnasielærer fra Esbjerg var tæt på mål og en eftertragtet tredjeplads i verdens hårdeste cykelløb - Race Across America, da den tragiske ulykke skete. Men hvordan går det i dag? Hans venner giver svaret i dokumentaren, der fortæller den rørende historie om en usædvanlig sportsmand.