Venstre i Fredericia smider borgmester-kritikere ud

Eksklusion af Venstre-medlemmer skal godkendes af generalforsamling.

Det er nu op til generalforsamlingen i Venstre i Fredericia 6. februar at tage stilling til, hvem der skal ekskluderes af det kriseramte parti.

Først valgte fire af Venstres medlemmer i byrådet at trodse advarsler fra partiets lokale ledelse og ekskludere deres partifælle, borgmester Thomas Banke fra partiet ved at trække støtten til ham i byrådet.

Og nu ryger de fire borgmesterkritikere, Hanne Lumby, Kenny Bruun Olsen, Børge Larsen og Peder Hvejsel, selv ud af partiet, har Venstre i Fredericia besluttet.

- Det er en trist dag, hvor bestyrelsen er nødt til at ekskludere fire byrådsmedlemmer af partiet, siger Jakob Ladingkær, der formand for Venstre i Fredericia.

Han begrunder beslutningen med, at de fire har handlet "direkte i strid med bestyrelsens beslutning" på et møde 6. januar og imod Venstres interesser.

Medlemmerne af partiet har været i politisk stormvejr, siden byrådet i december udtrykte mistillid til borgmester Thomas Banke (V), fordi han har brugt kommunens kreditkort til private indkøb.

Nu skal generalforsamlingen så enten forkaste eller godkende eksklusionen af både borgmesteren og de fire hidtidige medlemmer af Venstre i Fredericias byråd.

- Vi er to, der er blevet ekskluderet i aften, men der venter eksklusion af de to andre også. De er ude at rejse og kunne derfor ikke møde bestyrelsen i Venstre i aften, sagde Kenny Bruun Olsen, tidligere på aftenen onsdag.

Senere på aftenen stod det dog klart, at også Peder Hvejsel og Børge Larsen var blevet ekskluderet til trods for deres fravær.

Dermed er Venstres byrådsgruppe i den situation, at fem af de seks byrådsmedlemmer er løsgængere indtil videre - herunder den omstridte borgmester Thomas Banke.

Borgmesteren har erkendt at have afleveret falske kørselsregnskaber og have brugt kommunens kreditkort til private ting som vin, restauranter og hotelophold.

Men efter en tænkepause i form af en sygeorlov siden 14. december meddelte han tirsdag, at han vender tilbage som borgmester.

Om det fortsat er Thomas Banke, der indtager pladsen som spidskandidat for Venstre i Fredericia ved næste kommunalvalg, skal medlemmerne i den lokale partiforening ligeledes tage stilling til på en generalforsamling.