Venstre slås om jyderne

Venstre er under pres. Det vestjyske bagland protesterer mod øget centralisering og strenge miljøkrav. Samtidig ånder DF og et nyt parti Venstre i nakken.

Venstre har fået travlt med dæmpe uroen på den blødende flanke i det traditionelle vestjyske bagland.

Her har flere af partiets lokale medlemmer meldt sig ud i protest mod placeringen af et kommende supersygehus i Herning. Også miljø- og landbrugsplanen Grøn Vækst samt den stigende centralisering af de offentlige institutioner vækker vrede.
 
- Der er ingen tvivl om, at i Vestjylland har sygehusdebatten spillet en stor rolle. Det har fyldt meget og gået folk meget imod. Samtidig har landmændene været utilfredse med vand- og naturplanerne. De oplever, at det ligger langt væk fra deres virkelighed, siger det jyske folketingsmedlem og Venstres gruppesekretær, Jens Vibjerg.

Landmandsstemmerne er vigtige

Særligt den stigende polarisering mellem udviklede byer og stillestående landområder skal Venstre være opmærksom på, vurderer kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Journalisthøjskole.
 
- Det er særligt i de dele af landet, der før var Venstres bastioner, at borgerne oplever skoler, rådhuse, biblioteker og sygehuse lukke. Og det er derfor, man kan høre kritiske røster internt i Venstre, der er meget utilfredse med den udvikling, siger han.
 
Roger Buch vurderer, at Venstre kan få et hårdt slag, hvis partiet ikke formår at kapre de traditionelle landmandsstemmer ved et kommende valg.
 
- Folketinget bliver næsten ved hvert valg sammensat på en måde, så det er nogle få mandater, der afgør, hvem der skal danne regering. Hvis landmændene systematisk flytter deres stemmer fra Venstre, så kan det tippe balancen, og derfor kan Venstre ikke ignorere dem, lyder vurderingen.
 

Milliardhjælp på vej

I Venstre har de fået øjnene op for utilfredsheden. I løbet af ganske kort tid har partiet skruet op for charmen, når det gælder vælgerne vestpå. Landmændene kan se frem til milliardhjælp, og der er planer om at etablere en ny motorvej langs den jyske hærvej.
 
Samtidig overvejer regeringen at udskyde gennemførelsen af EU's vandrammedirektiv, og det ses som en vigtig håndsrækning fra Venstre til de landmænd, der vånder sig over udsigten til strammere miljøkrav. Udefra er Venstres hjælpende hånd til landmændene blevet beskrevet som bestikkelse.
 
Det afviser fødevareminister og landmand Henrik Høegh (V). Men han indrømmer gerne, at regeringen tager landmændene med på råd.
 
- Jeg har da lyttet til de store landbrugsmøder, der har været, og det er jo et udtryk for, at man er presset økonomisk. Og i sådan en situation, der kigger man selvfølgelig rundt og ser, hvad der kunne lette her, siger han.

Andre partiet står klar

Samtidig med at Venstre har travlt med at tækkes de traditionelle vælgere, bliver partiet presset fra flere sider. Dansk Folkeparti vil flytte statsinstitutioner til randområderne og give milliardstøtte til forskning og erhvervsliv i landdistrikterne. Og i sidste uge erklærede det nye parti Fælleslisten sig parat til at slås for yderområderne.
 
Og Venstre bør tage truslen alvorligt, vurderer kommunalforsker Roger Buch.
 
- Det her parti er virkelig et parti, som jeg tror har store chancer. For der er altså en gruppe af borgere - måske 500.000-800.000 - som i deres hverdag kan se samfundsudviklingen gå i den gale retning. Og den utilfredshed er der ingen partier i Folketinget, der forsøger at repræsentere, siger han.
 
Hvor meget utilfredsheden i det traditionelle venstrebagland har kostet partiet, står ikke klart. Som det eneste parti i Folketinget vil Venstre ikke udlevere sit medlemstal for 2009. Det bliver først offentliggjort på partiets landsmøde i november.