Salah venter på at blive voksen: Må ikke søge asyl

Flygtningebørn, der kommer alene til Danmark, kan risikere at vente i mange år, inden de overhovedet kan begynde at søge asyl. Ifølge Udlændingestyrelsen venter de på at blive modne nok.

Salah Uddin Armine er 12 år gammel og flygtet fra Afghanistan. Han sidder på børnecenteret i Toftlund og venter på at blive gammel nok til at kunne søge asyl. Det er Udlændingestyrelsen, der vurderer og bestemmer, hvornår han er moden nok til at kunne gennemgå en asylansøgning. Derudover skal han vente i den tid, sagen bliver behandlet, og det kan typisk tage flere år.

- De burde gøre noget, så folk ikke skal vente så længe, fortæller han til TV SYD.

De fleste børn er omkring 15 år, når Udlændingestyrelsen vurderer, at de er gamle nok til at kunne påbegynde en asylsag. Derfor kan Salah Uddin Armine komme til at sidde alene på asylcenteret de næste år, hvorefter han yderligere kan vente i flere år på selve afgørelsen. Han kunne godt tænke sig at komme væk fra asylcenteret:

- På asylcenteret er der drenge, der vil skændes og bander. Dem vil jeg ikke i konflikt med, forklarer han.

Udlændingestyrelsen skriver til TV SYD, at de lægger vægt på, at barnet skal kunne redegøre for sine asylmotiver og forstå betydningen af sine svar.  

Teenageår alene på flygtningecenter

Salah Uddin Armines far er blevet skudt af Taleban. Derfor har hans mor sendt ham til Europa, og nu har han ikke nogen kontakt med sin familie, forklarer han. Får han ikke lov til at påbegynde sin asylansøgning, risikerer han at skulle tilbringe næsten alle sine teenageår på flygtningecenteret alene.

Får Salah Uddin Armine  ikke lov til at påbegynde sin asylansøgning, risikerer han at skulle tilbringe næsten alle sine teenageår på flygtningecenteret alene.
Får Salah Uddin Armine  ikke lov til at påbegynde sin asylansøgning, risikerer han at skulle tilbringe næsten alle sine teenageår på flygtningecenteret alene.

- Jeg savner min mor nogle gange, men det er ikke så tit længere, siger han.

På trods af sine 12 år skal Salah Uddin Armine selv styre sin økonomi. Han får 1600 kroner om måneden til at købe ind for, og han skal selv lave sin egen mad. Til daglig går han i skole sammen med andre flygtninge, mens han lærer dansk. Hans nærmeste voksenkontakt er den frivillige værge, Hans Peter Dahl:

- Salah Uddin føler sig meget alene. Han kommer tit hen til mig. Jeg tror, det vil være bedst for ham, hvis han kunne få lov til at komme ud i noget familiepleje, fortæller han til TV SYD.

Drømmer om en dansk familie

Hans Peter Dahl håber på, at Udlændingestyrelsen vil vurdere drengen moden, så han kan påbegynde sin asylansøgning. Får han asyl, kan han komme i familiepleje. Bliver han afvist, skal han vente, til han bliver 18 år, før han kan udvises til Afghanistan igen. I mellemtiden skal han vente. Salah Uddin Armines drøm er at komme ud at bo ved en dansk mor og far:

- Jeg vil gerne bo hos en dansk familie, så jeg kommer til at tænke på noget andet end min egen familie, fortæller han.

Uledsagede flygtningebørn

- Der sidder i øjeblikket 20 børn på asylcentre i Syd- og Sønderjylland under 15 år.
- Flygtningebørnene får 800 kroner til sig selv hver anden uge.
- Bliver uledsagede flygtningebørn udvist, skal de blive på flygtningecenteret, til de fylder 18 år.
- Børnene kan blive sendt hjem, hvis det lykkedes myndighederne at få kontakt til familie i hjemlandet.