Verdenspremiere på krigsfilm i Haderslev

Mandag aften rulles den røde løber ud, når spillefilmen ?9. April? får verdenspremiere i Haderslev.

Filmen, der delvis foregår og er optaget i netop Haderslev, handler om begivenhederne den skæbnesvangre morgen i 1940, da Europas stærkeste hær, tyskernes, invaderede Danmark og krigen kom til Haderslev.

- I Haderslev har vi den autentiske historie og de ægte miljøer, der gør historien levende, og derfor er vi meget glade for, at det fine samarbejde med Nordisk Film har betydet, at filmen bl.a. er optaget her i byen, siger borgmester H.P. Geil i en pressemeddelelse.

Filmen 9. april som er produceret af Nordisk Film med bl.a. støtte fra Haderslev Kommune, er en skildring af de højspændte timer inden den danske kapitulation, der førte til fem års tysk herredømme. Pilou Asbæk spiller hovedrollen som løjtnanten Sand, der leder den håbløse mission, mens bl.a. Gustav Dyekjær Giese og Lars Mikkelsen også er at finde på rollelisten.

- Både 9. april og 4. maj er vigtige datoer i Haderslev, og vi oplevede også under optagelserne, at hele byen fulgte med og var meget interesserede. Derfor er interessen for premieren også meget stor, siger H.P. Geil.

Premieren finder sted et stenkast fra, hvor filmen blev optaget, nemlig i Kosmorama på Torvet i Haderslev.

- Denne premiere er noget helt specielt, for det er både en verdenspremiere og vores mulighed for at sige tak-for-sidst til Haderslev, siger filmproducent Tomas Radoor.

Ved den storstilede premiere deltager bl.a. skuespillerne fra filmen og flere af de nulevende krigsveteraner, som selv deltog i kamphandlingerne i 1940.