Vi glemmer reflekserne selvom de redder liv i mørket!

Kun halvdelen af fodgængere og cyklister bruger reflekser i den mørke tid, selvom de redder liv i trafikken.

Lørdag går vi over til vintertid og synlighed i trafikken bliver ekstra vigtig. Men knap halvdelen af de bløde trafikanter glemmer reflekserne, selvom det er mørkt udenfor. Mange flere burde dog finde reflekserne frem, for næsten tre ud af fire syddanske bilister har oplevet at overse en blød trafikant i mørket.

Torsdag er årets refleksdag. Codan og Børneulykkesfonden har taget temperaturen på danskerne refleksvaner – og her peger tallene på, at syddanskerne er en smule bedre end landsgennemsnittet, når det gælder refleksbrug. Men der er alligevel ikke noget at prale af. Knap halvdelen af de bløde trafikanter i Region Syddanmark (49 procent) går nemlig aldrig med refleks.

Derimod er der god grund til at få rettet op på tallene. 71 procent af bilisterne i Syddanmark har nemlig oplevet at overse eller være tæt på at overse en blød trafikant, fordi de ikke var synlige nok.

Og refleksen gør en forskel. Undersøgelser fra Norge viser, at når det er mørkt, så reducerer reflekser risikoen for at blive påkørt med 85 procent. Det er da heller ikke modvilje mod det reflekterende materiale, der er skyld i danskernes begrænsede brug af reflekser. Det er derimod glemsomhed.

- Den primære årsag til, at alt for mange danskere lader reflekserne blive derhjemme, er simpelthen, fordi de glemmer dem. Men mens det kniber med at få de unge og de vokse til at huske reflekserne, så er forældrene derimod gode til at sørge for, at børnene har reflekser på tøjet. Tre ud af fire børn bruger refleks, siger Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Se mere om refleksdagen her