TV der bevæger dig

Vi har en biskop

06:22

Marianne Christiansen (i hvidt) blev i sat bispeviet i Haderslev Domkirke.

1 af 2

I dag er Marianne Christiansen blevet indsat som biskop over Haderslev Stift. Det skete i Haderslev Domkirke under overværelse af Dronning Margrete, kirkeminister Manu Sareen og landets øvrige ni biskopper.

Marianne Christiansen blev valgt med et overvældende flertal, og fra og med i dag kan hun officielt kalde sig biskop. Hun afløser Niels Henrik Arendt, der valgte at vende tilbage til live som sognepræst.

Marianne Christiansen kommer fra en stilling som sognepræst i Løgumkloster og har to gange før forsøgt at blive valgt til biskop - senest i 2003, da hun lige akkurat tabte valget i Ribe til Elisabeth Dons Christensen.

Biskopper i 477 år

Traditionen med at have biskopper er lang. Siden reformationen i 1536 har Danmark haft biskopper til at lede landets stifter. Biskoppen fører tilsyn med menighedsråd og provstiudvalg og er ansvarlig for indstilling om oprettelse eller nedlæggelse af præste- og provstestillinger. Desuden er hun stiftets øverste myndighed i trosspørgsmål.

Biskoppen fungerer også som en ankeinstans. Det kan for eksempel være i sager om medlemskab af folkekirken eller i tvivlsspørgsmål om kirkens brug.

Fakta om Marianne Christiansen

? Født 1963 i Haslev.

? Uddannet til cand.phil. i musikvidenskab i 1989 og cand.theol. i 1992.

? Hun og hendes mand var forstanderpar på Den Sønder-jyske Højskole for Musik og Teater 1986-1991.

? 1993-2004 sognepræst i Skørping-Fræer Pastorat.

? 1996-2006 lærer på Pastoralseminariet i Aarhus og 1997-2004 provst for Hadsund Provsti.

? 2004-2005 lektor på præsteuddannelsen, siden sognepræst i Thisted fra 2005 til 2011, hvor hun blev ansat som sognepræst i Løgumkloster.

? Desuden formand for Folkekirkens Ungdomskor siden 2007.

? Marianne Christiansen har tidligere været kandidat ved bispevalget i både Aalborg og Ribe stifter. (kilde: Kristeligt Dagblad)S

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden