Vi ved ikke noget om fuldkorn

Tror du, at synlige kerner i rugbrød betyder meget fuldkorn? Du tager fejl.

Mange tror, at rugbrød med synlige kerner er sundere og indeholder mere fuldkorn end rugbrød uden synlige kerner.
Men det er forkert, skriver erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk.

Ifølge en ny undersøgelse, som FDB Analyse har lavet, svarer 90 pct. af danskerne i overensstemmelse med sandheden, at der er fuldkorn i rugbrød med synlige kerner, mens kun 37 pct. er sikre på, at der også er fuldkorn i rugbrød uden synlige kerner.

- Rugbrød er pr. definition meget rigt på fuldkorn, og det gælder, hvad enten der er synlige kerner i eller ej. Det, der kendetegner fuldkorn, er, at hele kernen er brugt inklusiv skaldele og kim, og det kan altså komme i form af hele kerner, valsede kerner, knækkede kerner eller malet til helt fint mel, og det er lige sundt, om det er det ene eller det andet, siger specialkonsulent i FDB, Joan Preisler.
 
Spis mindst 75 gram fuldkorn om dagen, anbefaler sundhedsstyrelsen.
Det svarer til en portion havregryn og 1-2 skiver rugbrød.
Især unge mænd får ikke nok fuldkorn.

- Fra tidligere undersøgelser ved vi, at yngre mænd er blandt dem, der spiser mindre fuldkorn end gennemsnittet. Og vi kan sagtens blive bedre til at få aflivet en masse af de myter, som ligger dybt i danskerne, siger Rikke Iben Neess til FoodCulture.dk.