Video: Smed opfinder blod-centrifuge

Den lokale smed i Børkop, Henrik Holm, har fået én god idé. En idé, der har fået million-støtte af Region Syddanmark, og som nu skal sættes i produktion.

Det er ofte mænd og kvinde i hvide kitler, der opfinder nye maskiner til sygehuse. Men nu har en lokal smed fra Børkop meldt sig på banen.

Han har opfundet en blodcentrifuge, som kan gøre blod klar til at det kan blive testet for forskellige sygdomme, bl.a. sukkersyge.

Idéen fik han fra en professor på Vejle Sygehus, som havde brug for netop sådan en blodcentrifuge, og projektet bliver støttet med 1,5 mio. kroner fra fonde i Region Syddanmark.

- Vi håber selvfølgelig på, at det kan blive stort, og der er mange, der viser interesse overfor det, siger Henrik Holm, ejer af H.C. Smede i Børkop og nu også opfinder af en blodcentrifuge, Henrik Holm.

Men at en smed skal opfinde en blodcentrifuge til et sygehus, er ikke så specielt, som man umiddelbart skal tro.

- Det er ikke anderledes end at få en opgave på at bygge en trappe, det handler bare at tænke innovativt og kreativt, siger Henrik Holm.

Men hvis du skal have testet dit blod, så går der lang tid, før det kan komme igennem Henrik Holms ny centrifuge. Indenfor et halvt år skal prototypen stå færdigt, og derefter skal den testes på Vejle Sygehus.

- Vi skal have prototypen gjort færdig og så skal vi have det ud og køre en masse test og så håber vi på, at det bliver en kæmpe succes,

Centrifugen bliver efter planen på størrelse med en kummefryser.

Mød smed Henrik Holm i TV SYD i aften.

Men du kan allerede nu se indslaget her: (Varighed 1 minut og 44 sekunder)