TV der bevæger dig

Vil du måles forneden?

Gynækologisk afdeling på Kolding Sygehus vil måle på kvinders underliv.

En stor måling af danske skamlæber skal sikre, at kvinder ikke føler sig unormale og vil opereres.

Et nyt projekt skal kortlægge, hvordan det gennemsnitlige kvindelige underliv ser ud. De indre og ydre skamlæber skal måles op på et stort antal kvinder.

Det er aldrig før blevet videnskabeligt undersøgt, og derfor kan gynækologiske patienter fra Region Syddanmark nu komme ud for at blive spurgt, om de vil måles forneden.

- I løbet af de seneste 15 år, har vi oplevet, at antallet af kvinder, der ønsker at få opereret deres skamlæber, er øget væsentligt.

- Derfor laver vi det her projekt, hvor vi måler kvinders skamlæber.

Ambitionen er at klarlægge, hvad der er det normale, siger overlæge Annemette Lykkebo fra Gynækologisk Afdeling på Kolding Sygehus, der står bag undersøgelsen, til DR Syd.

Selvom målet er at måle i alt 1000 kvinder, er der allerede et interessant delresultat, efter at de første 100 kvinder er blevet målt:

- Ved 57 procent af kvinderne stikker de små skamlæber uden for de store. Det er et meget vigtigt resultat, fordi pigerne kommer og tror, de er forkerte, når de små skamlæber stikker udenfor, fortæller Annemette Lykkebo.

Flere hundrede kvinder tager årligt kontakt til lægen, fordi de tror, de ikke har normale kønsorganer, og gerne vil have dem opereret.

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at antallet af operationer, hvor kvinder får opereret deres kønslæber mindre på offentlige sygehuse, er steget fra 87 om året i 1996 til 247 sidste år. Antallet toppede med 273 operationer i 2009.

Ifølge Sundhedsstyrelsens regler er det kun tilladt at få opereret kønslæberne mindre, hvis de er til fysisk gene.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden