Vil forbyde styren i produktion af glasfiber

Opløsningsmidlet styren skal forbydes i produktion af glasfiber. Stoffet har siden 1991 stået på Arbejdstilsynets liste over stoffer, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Kravet kommer fra folketingsmedlem Jesper Petersen (SF), der onsdag har stillet en række spørgsmål om giftskandalen på LM Wind Power til beskæftigelsesminister Inger Støjbjerg (V) i Folketinget.

LM Wind Power bruger i modsætning til Siemens og Vestas stadig styren til fremstilling af vindmøllevinger.

- Det er et stort politisk problem, at det stadig er tilladt at bruge stoffet i produktionen. Jeg forstår ikke, det ikke er forbudt at udsætte medarbejdere for det, siger Jesper Petersen, der kommer fra Hammelev ved Haderslev, hvor LM Wind Power har haft en omfattende produktion.

Forgiftninger

Talrige tidligere ansatte på fabrikkerne i Hammelev og Lunderskov har fortalt Berlingske, hvordan de vågnede om morgenen med gule skjolder på lagnerne efter styrenforgiftning. De har også fortalt om kvalme, hovedpine, betændte bylder, diarré, svigtende hukommelse og åndedrætsbesvær.

- Jeg frygter, at vi om nogle år vil se endnu flere tidligere medarbejdere få for eksempel lungesygdomme, men at det så bliver en bitter kamp at få den retmæssige erstatning, siger Jesper Petersen.

Virksomheden har siden 1995 fået 35 påbud for uforsvarlig behandling af styren, heraf syv i 2010.

Berlingske fortæller i dag om lignende problemer på LM Wind Powers fabrikker i Spanien, Indien, USA og Kina. Overalt kæmper virksomheden mod sagsanlæg fra tidligere ansatte og påbud fra arbejdsmiljømyndighederne.

Verdenssundhedsorganisationen WHO mistænker også styren for at være kræftfremkaldende efter forsøg med styrenforgiftede dyr. Stoffet kædes sammen med kræftsygdommen leukæmi.

Som andre opløsningsmidler giver forgiftning af styren hjerneskader.

Søndag afviste LM Wind Power, at virksomheden har generelle problemer med arbejdsmiljøet.

Tirsdag besluttede virksomheden at gennemføre en intern undersøgelse af arbejdsmiljøet.