TV der bevæger dig

Vil fratage det danske mindretals mandater

Anke Spoorendonk er den første dansksindede sydslesviger, som er blevet medlem af en tysk delstatsregering.

Unge kristelige demokrater klager til Slesvig-Holstens forfatningsdomstol over SSV's tre mandater i Kiel.

Flere medlemmer af de kristelige demokraters ungdomsorganisationer har klaget til Slesvig-Holstens forfatningsdomstol for at få frakendt det danske mindretalsparti SSV deres tre mandater i delstatsparlamentet.

Op til delstatsvalget i maj var Den Kristelige Demokratiske Union, CDU, imod, at SSV fik lov til at gå med i delstatsregeringen, fordi Sydslesvigsk Vælgerforening som mindretalsparti er fritaget for spærregrænsen på fem procent.

- Vi betvivler, at det er i overensstemmelse med forfatningen, hedder det i en erklæring fra lederen af ungdomsorganisationen Der Jungen Union, Frederik Heinz, i Kiel.

Han understreger, at det ikke er ungdomsorganisationen, men enkelte medlemmer af den, som rejser sagen.

Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV) kom for første gang med i en regering i Slesvig-Holsten i juni, hvor partiet var tungen på vægtskålen.

Martin Lorenzen fra SSW's ledelse siger i en kommentar på partiets hjemmeside, at de unge repræsentanter for CDU er dårlige tabere, fordi deres klage i virkeligheden er rettet mod valgresultatet fra den 6. maj.

Det danske mindretals parti er i koalition med det socialdemokratiske SPD og De Grønne.

SSV's frontfigur, den 64-årige Anke Spoorendonk, er den første dansksindede sydslesviger, som er blevet medlem af en tysk delstatsregering. Hun har ansvaret for justitsvæsnet, kulturen og EU-anliggender.

Spoorendonk har mange års erfaring med at agere mellem de to store blokke i delstatsparlamentet i Kiel.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden