Vil gøre op med tysk fattigdom

Det danske mindretalsparti i Tyskland, SSV, skræver reformer på det tyske arbejdsmarked. De skal forhindre, at stadig flere havner i madkøer for at overleve.

Minister for justits, kultur og europæiske anliggender i delstatsregeringen i Kiel Anke Spoorendonk (SSV) er forarget over udviklingen i sit eget land.

- Jeg er fortørnet og indigneret, og det kan vi ikke være tilfredse med i det samfund, vi lever i, siger hun.

TV SYD har i de senest dage fortalt, hvordan fattige tyskere strømmer til uddeling af kasseret mad fra supermarkeder, fordi de hverken kan overleve på socialhjælp eller i lavtlønnet løsarbejde.

- Vi oplever et to-delt arbejdsmarkedet. De veluddannede klarer sig, men folk uden uddannelse lever på fattigdomsgrænsen, uddyber hun.

Mangler social sikring

Lønmodtagere i Tyskland har sociale forsikringer gennem deres arbejdsplads, men det gælder ikke for en lang række løse deltidsansættelser, der kaldes minijob.

- Det vil sige, at de skraber bunden, og de står uden for den sociale sikring, understreger Anke Spoorendonk.

De svageste på arbejdsmarkedet tjener helt ned til 36 kroner i timen, men SSV forventer, at der nu kommer et politisk flertal for en mindsteløn fastsat ved lov.

Danske fagforeningsfolk som formanden for Dansk Metal i Horsens, Bjarne Sørensen, frygter, at nye lavtlønsområder truer det overenskomstdækkede danske arbejdsmarked og velfærdsrettigheder. Den frygt deles af SSV.

- Det er min bekymring, at den stigende ulighed i hele Europa bliver et demokratisk problem. Vores samfund kan ikke holde til, at den sociale ulighed vokser, mener Anke Spoorendonk.