TV der bevæger dig

Vil gøre op med tysk fattigdom

03:08

Anke Spoorendonk frygter stigende social ulighed.

1 af 2

Det danske mindretalsparti i Tyskland, SSV, skræver reformer på det tyske arbejdsmarked. De skal forhindre, at stadig flere havner i madkøer for at overleve.

Minister for justits, kultur og europæiske anliggender i delstatsregeringen i Kiel Anke Spoorendonk (SSV) er forarget over udviklingen i sit eget land.

- Jeg er fortørnet og indigneret, og det kan vi ikke være tilfredse med i det samfund, vi lever i, siger hun.

TV SYD har i de senest dage fortalt, hvordan fattige tyskere strømmer til uddeling af kasseret mad fra supermarkeder, fordi de hverken kan overleve på socialhjælp eller i lavtlønnet løsarbejde.

- Vi oplever et to-delt arbejdsmarkedet. De veluddannede klarer sig, men folk uden uddannelse lever på fattigdomsgrænsen, uddyber hun.

Mangler social sikring

Lønmodtagere i Tyskland har sociale forsikringer gennem deres arbejdsplads, men det gælder ikke for en lang række løse deltidsansættelser, der kaldes minijob.

- Det vil sige, at de skraber bunden, og de står uden for den sociale sikring, understreger Anke Spoorendonk.

De svageste på arbejdsmarkedet tjener helt ned til 36 kroner i timen, men SSV forventer, at der nu kommer et politisk flertal for en mindsteløn fastsat ved lov.

Danske fagforeningsfolk som formanden for Dansk Metal i Horsens, Bjarne Sørensen, frygter, at nye lavtlønsområder truer det overenskomstdækkede danske arbejdsmarked og velfærdsrettigheder. Den frygt deles af SSV.

- Det er min bekymring, at den stigende ulighed i hele Europa bliver et demokratisk problem. Vores samfund kan ikke holde til, at den sociale ulighed vokser, mener Anke Spoorendonk.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden