Ny lokalplan skal tæmme rodet og voksende hytteby

Samarbejde mellem kommune og beboere i hytterne ved Sneum Sluse ved Esbjerg skal skabe ro og orden.

Danmarks nok smukkeste og mest velbevarede sluseby, hytterne ved Sneum sluse ved Esbjerg, var ved at udvikle sig til en rodebunke og alt for store hytter - langt væk fra det oprindelige.

Derfor skal et tæt samarbejde mellem Esbjerg Kommune og beboerne i hytterne nu skabe ro og orden.

- Det er et helt fantastisk område, her ved udløbet af Sneum Å og Sneum sluse. Det er et helt særligt kulturmiljø, som vi også har udpeget som særligt kulturmiljø, siger formand for Plan- og miljøudvalget i Esbjerg Kommune, John Snedker (S), til TV SYD.

quote

Området er et helt fantastisk stykke historie – lige i baghaven af Esbjerg by. Det er en perle i Esbjerg Kommune.

John Snedker, formand, Plan- og miljøudvalget, Soc.dem., Esbjerg Kommune

De første hytter blev bygget omkring år 1927, men langt de fleste hytter er fra 1960'erne. Dengang ydmyge fiskerhytter, bygget af hvad man nu lige havde ved hånden.

- Området her, hvor gæssene flyver om hovedet på os, hvor vi har verdensnaturarv lige ved siden af os og hvor nationalparken er for fødderne af os, det er et helt fantastisk stykke historie – lige i baghaven af Esbjerg by. Jeg kan godt forstå den kærlighed, de beboere har, som har hytter herude, og som opholder sig og bruger en stor del af deres fritid her. Det er en perle i Esbjerg Kommune, understreger John Snedker.

Hytterne er nu mere små fritidshuse, hvor man kan slappe af og drikke kaffe. De nye tider har sat gang i solceller, tørklosetter og andre moderne fornødenheder. Derfor skal en ny lokalplan sætte klare grænser for, hvad man må og ikke må bygge.

- Det har jeg det rigtig godt med. For det vil bevirke, at alt det fnidder, der kan være fra den ene til den anden, bliver båndlagt, fordi der er faste rammer, siger pensionist Aage Henriksen, der har en af hytterne. 

Pensionist Aage Henriksen viser rundt i sin 16 kvm. store hytte i hyttebyen ved Sneum sluse.
Video: Finn Grahndin, TV SYD

Lokalplanen bliver udarbejdet i et tæt samarbejde mellem beboerne i de 46 hytter og Esbjerg kommune. Kommunen vil med den nye lokalplan gøre en stor del af de ellers ulovlige tilbygninger lovlige. Til gengæld må nogle hytteejere finde sig i at skulle fjerne noget eller ligefrem rive en del af hytten ned.

- Der bliver ting, der skal laves om eller rives ned. Men vi prøver at slå stregen et sted, hvor det vil være naturligt at gøre i dag, frem for hvad der var naturligt midt i 60’erne. Vi ser på, hvordan vi kan gøre det på en hensigtsmæssig måde – i pagt med naturen og områdets fantastiske kulturmiljø, så det både er et fantastisk kulturmiljø i dag og i fremtiden, slutter John Snedker.

quote

Det har jeg det rigtig godt med. For det vil bevirke, at alt det fnidder der kan være fra den ene til den anden, bliver båndlagt, fordi der er faste rammer.

Aage Henriksen, pensionist, hytte nr. 59, Vejrup

Nu håber beboerne i hyttebyen blot på, at lokalplanen snart bliver til noget, så de kan komme i gang.

Hyttebyen er udnævnt som et af kulturmiljøerne i Vadehavets kulturarvsatlas. Det kan du læse mere om på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

Sagen kommer på udvalgsmøde i teknik og miljø tirsdag den 21. februar. Her vil politikerne efter al sandsynlighed vedtage at få afsluttet lokalplanen.