Villy Søvndal går af som SF-formand

SFs leder, Villy Søvndal, trækker sig som formand for partiet, men fortsætter som udenrigsminister. Sundhedsminister Astrid Krag, som stammer fra Tørring-egnen, nævnes som kandidat til at afløse ham. TV SYD følger op på sagen.

Villy Søvndal har meddelt sin beslutning til sin landsledelse, SF-ministre, SF's folketingsgruppe samt regeringstoppen fredag morgen.

- Tiden er nu kommet til at give stafetten videre. Jeg har været vanvittig glad for at stå i spidsen for SF i nogle meget interessante og spændende år i dansk politik, siger Villy Søvndal i en pressemeddelelse.

- Allerede før valget besluttede jeg, at det ikke skulle være mig, der skal stå i spidsen ved det næstkommende valg - spørgsmålet var kun, hvornår tidspunktet var det rette, siger Villy Søvndal, der vil meddele sin afgang på et pressemøde fredag formiddag.

Villy Søvndal bliver siddende som formand, indtil der er fundet en afløser og afviser samtidig at komme med et bud på en efterfølger.

- Jeg har været med til at føre SF til flere valgsejre og få SF i regering for første gang - det var, hvad jeg lovede at forsøge, da jeg blev formand, siger han.

- Men nu er det tid til, at en kommende formand får god tid til at sætte sig i stolen inden næste valg. Og det er vigtigt, at der er friske kræfter, der tager styring på det stadig nye kapitel i SF's historie, der handler om at være i regering.

Villy Søvndal har været mål for voldsom kritik - blandt andet fra tidligere gruppeformand og SF-koryfæ Aage Frandsen - efter at partiet kom i regering.

Politisk journalist ved Weekendavisen Hans Mortensen mener da også, at det er baggrunden for Søvndals beslutning.

- De dårlige resultater ved valget fortsætter, og partiet har internt diskuteret de manglende resultater i regeringssamarbejdet. Det har sat Søvndal under pres og meget kritik. Samtidig har partiet internt diskuteret, om han kunne bestride begge poster, siger han.