Vindmøllefirmas dobbeltrolle skaber kritik af landskabsvurdering

Planenergi arbejder både for vindmøllelaug og kommunen. Og det skaber kritik, når det tirsdag skal afgøres om Kastrup Enge skal degraderes.

Landskab fra Skrydstrup til Ribe, kaldet Kastrup Enge er tirsdag såkaldt værdifuldt landskab, men onsdag kan det være fortid.

Tirsdag aften skal byrådet i Haderslev tage stilling til, om en del af området ikke længere skal være værdifuldt. Og det betyder, at marken i fremtiden kan være fyldt med store vindmøller.

Billedet viser området med værdifuldt landskab, der skal ændres til ikke-værdifuldt landskab. Illustrationen er fra et notat udarbejdet af Haderslev Kommune.
Billedet viser området med værdifuldt landskab, der skal ændres til ikke-værdifuldt landskab. Illustrationen er fra et notat udarbejdet af Haderslev Kommune.
Foto: Haderslev Kommune

Et privat vindmøllelaug har planer om at opføre knap 38 vindmøller, og firmaet Planenergi har en dobbeltrolle i den sag. De arbejder nemlig for lauget, men samtidig er Planenergi hyret af kommunen til at vurdere, at landskabet ikke er så værdifuldt, at det er uegnet til vindmøller. Og det er problematisk, mener byrådsmedlem Benny Bonde (LA):

- Vindmøllemafiaen har lange arme, og den har jo hypnotiseret nogle af de folk til at sige, det område skal nedgraderes. Det er forkert, vurderer Benny Bonde (LA).

En juridisk vurdering foretaget af kommunens juster over sagens forløb slår fast, at samarbejdet med Planenergi ikke er problematisk. Alligevel erkender borgmester H. P. Geil (V), at der er sket fejl.

- Det er en lang og sej proces, men alle regler er fulgt. Man kan så diskutere om det har været kønt eller ej - om det kunne have været gjort på en anden måde - det kunne det nok. Men juridisk er der ikke noget at komme efter, siger Haderslevs borgmester H. P. Geil (V).

Du kan her høre Benny Bonde og H.P. Geils holdninger i sagen:

Benny Bonde og HP Geil er uenige i vindmøllesag.