Vindmøller skaber splittelse

På byrådsmødet i Tønder torsdag aften blev to partier splittet i sagen om en kæmpe vindmøllepark.

Det første store politiske skridt på vej mod Danmarks største vindmøllepark blev taget på byrådsmødet i Tønder torsdag aften med et stort flertal. 23 for. 7 imod.

Mens tallene umiddelbart viser stor enighed, så gav sagen både kritik - og splittelse. Hos Socialdemokraterne sagde Lars Rytter, at partiet "bøjer sig for flertallet" og stemte for. Men hans partikollega Flemming Gjelstrup gik imod både planerne om vindmøller og partilinjen.

- Vindmøller i den størrelse skal ikke stå på land, sagde han.

Også Dansk Folkeparti blev delt med Bent Åbling Paulsen, der gik imod planerne.

De konservatives Henning Schmidt og Enhedslistens Holger Petersen stemte begge nej. De var enige om at kritisere Venstre for at jappe sagen igennem og ønskede sagen udsat en måned. Forgæves. De var også enige om, at projektet "vil splitte lokalbefolkningen". Nemlig mellem de, der gerne vil sælge deres bolig og kan gøre det, fordi de bor indenfor 900 meter fra vindmøllerne - og de, der bor uden for denne linje og ikke kan sælge, men til gengæld risikerer et stort værditab ved at bo nær de 150 meter høje vindmøller.

Borgmester Laurids Rudebeck, Venstre, siger til TV SYD:

- Vi er meget opmærksomme på, om lokalbefolkningen bakker op om projektet og har skriftligt tilkendegivet over for projektmagerne at sørge for denne opbakning.  

Der er flere forskellige planer for en vindmøllepark. Det betyder blandt andet, at antallet af vindmøller kan blive på mindst 24 og højst 56.

- Nu går planlægningsarbejdet i gang. Noget der varer 1-2 år, så må vi se, hvor det bærer hen, siger Laurids Rudebeck.