Virksomheder til politikere: De uddannede flytter væk

Virksomhedsejere og politikere var samlet i Billund torsdag, for at snakke om udkantens problemer. Især ét problem trængte sig på.

Der var fokus på "udkantsdanmark" i Billund i dag. Sydbank havde inviteret en række politikere og virksomhedsejere til debat om, hvordan man gør den negative omtale af provinsen positiv.

Baggrunden for arrangementet er en undersøgelse Sydbank har fået lavet, der blandt andet viser, at virksomheder både i og udenfor byerne slås med de samme udfordringer. Den største er dog at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

Med til arrangementet var flere politikere.

- Hvis der er en ting, jeg tager med mig hjem herfra, så er det et ønske fra virksomhederne om at kunne skaffe kvalificeret arbejdskraft, siger Søren Gade (V) til TV SYD.

Og det har Morten Bødskov (R) et forslag til, hvordan man bedst gør.

- Vi er nødt til at prioritere vores uddannelsessystem, at i stedet for at alle gymnasier nu skærer ned, fordi der skulle være råd til et politiforlig, at vi så i stedet sørger for, at der kan være ressourcer til ungdomsuddannelser i alle dele af Danmark.

Det er virksomhedsejer Dan Hamamm fra Brøns enig i, bortset fra, at han gerne så flere videregående uddannelser flytte til provinsen. Han driver virksomheden Brøns Maskinforretning- og maskinimport, og han oplever selv at det kan være et problem, at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

- Når de unge skal have en uddannelse, så flytter de ind til byerne. Odense - Århus og København, og når de først er kommet dertil, så kommer de ikke tilbage igen. Og vi har altså også brug for folk, der har taget en lidt længere uddannelse. Så jeg ser det som en udfordring, at uddannelserne flytter ind til de store byer.

 

Hør flere politikere og en virksomhedsejer give deres bud på provinsens problemer - og løsninger.